Recension: Skillnadens trädgård: ett ekologiskt trädgårdsskafferi

Skillnadens tradgard-475x600


Titel: Skillnadens trädgård: ett ekologiskt trädgårdsskafferi
Utgivning: 2016
Författare: Sara Bäckmo
Fotograf: Maria Fors Östberg
Form: Kristin Lidström
Förlag: Roos & Tegnér
Antal sidor: 175
Kategori och innehåll: Odling, köksträdgård

Men vänta nu Annica.. . en trädgårdsbok? Det hör väl inte till en matblogg? Eller? Jo – det är precis vad det gör. För den här boken handlar inte om vilken blomstrande trädgård som helst, utan om Skillnades trädgård, där Sara Bäckmo fann både själslig ro och så mycket växtkraft att de numera skördar grönsaker till maten året om, och under det varmare halvåret är helt självförsörjande på grönsaker. 150 olika sorter kalasar den lilla familjen på och jag häpnas över att odlingssäsongen inte alls verkar vara begränsad till de få månader då jag själv hittills vågat mig på att odla.

I Skillnadens trädgård ger delar Sara Bäckmo av sig av sina erfarenheter av att bygga upp en rejäl köksträdgård från scratch. Läsaren får tips på allt från hur man bygger olika typer av bänkar till vilka sorter man ska välja när man sitter där och överväldigas av fröutbudet. Jag som är intresserad av att odla mat är tacksam över en nybörjarguide som känns både handfast, lättförstådd och som är skriven ur samma perspektiv som jag har: nybörjarens.

Boken innehåller också så mycket mer; personliga texter om att hitta rätt, och  några utvalda recept här och var som förgyller den vackra boken. Den har en otroligt genuin, personlig och äkta framtoning och ger mig som läsare tilltro till att jag också kan få till en sån där trädgård. Precis som Sara skriver finns det en uppsjö med böcker, bloggar, hemsidor och experter som erbjuder metervis med idéer till den som vill börja odla. Sara erbjuder något annat än de där experterna – hon bjuder på erfarenheten av att själv ha hittat ett modernt sätt att få ut så mycket grönt som möjligt ur sin lilla trädgård.

”…tvärtemot alla råd till nybörjarodlaren om att börja smått och sedan utöka, har det varit min lycka att jag börja­de stort. Och sedan utökade till ännu lite större.”

Tipsen i den här boken är lättplockade som salladsbladen själv, och det känns inte mastigt eller rörigt, utan bara användbart och hoppfullt. Lägg till den vackra fotografier, underbar formgivning och trevliga små recept som kantar bokens blad här och var. Två sidor in i boken har jag faktiskt gåshud, på riktigt.

Tvärtemot vad jag trodde förut så är det inte för sent att börja odla än trots att vi är mitt i sommaren. Om du har det minsta lilla intresse för att odla grönsaker så rekommenderar jag dig att köpa den här boken. Nu på en gång. Själv ser jag fram emot att utöka min odlingssäsong med början i frosttålig svartkål. Tack Sara för att du är en sådan otrolig inspiratör!

Skillnadens trägård finns här på Bokus och här på adlibris och här på CDON

Uppslag-5_Skillnadens-TradgardBilder från boken lånade från Roos & Tegnérfrån Roos & Tegnér

2 svar till ”Recension: Skillnadens trädgård: ett ekologiskt trädgårdsskafferi”

  1. Men så roligt att du recenserar denna bok. En bok jag väntat länge på. Imorgon blir det raka vägen till bokhandeln. Och tack för en väldigt fin blogg 😊

    1. Vad kul att du gillade recensionen! Tack själv! 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: