Vegansk supersmoothie med grönkål och blåbär

IMG_7079.jpg

Jag tycker det är intressant att höra hur folk brukar börja sin dag, och hur de sedan känner att de påverkas av den starten. Många jag pratat med stiger gärna upp så sent som möjligt, skyndar till jobbet och väntar med frukosten tills de jobbat ett par timmar. Vissa upplever att detta gör att det tar dem ett par timmar att ”komma upp i tempo” medan andra känner sig jättepiga ändå.

Själv stiger jag gärna upp lite extra tidigt för att hinna göra en bra frukost, kanske kolla lite på tv (Varierar mellan TED talks och mindre allvarliga saker såsom Gossip girl) eller läsa en inspirerande blogg, och i den bästa av morgnar lite träning – fast det är svårt att hinna med när man börjar kl 6. När jag väl kommer fram till jobbet efter en morgon med en bra frukost och en inspirationskick så är jag pigg som en lärka och kan växla upp på en gång när det behövs. Jag vill poängtera att det inte handlar om att prestera för någon annan, utan att jag faktiskt upplever att det är så mycket roligare att vara pigg och glad, orka göra många saker och även prestera bra i studier och jobb.

Jag märker tydligt skillnad på hur jag mår och hur pigg jag känner mig beroende på om jag håller mig till mina rutiner gällande kost, sömn, träning och återhämtning. På helger och när jag är bortrest släpper jag ofta på de rutinerna och blir det för stora utsvävningar så märker jag tydligt att jag inte har samma ork som jag har på vardagar, vilket ju är synd när man vill utnyttja helgerna till max. Är det någon av er läsare som också tydligt känner av skillnaden mellan om ni håller er till goda vanor eller om det blir oreda i mat, träning och sömn?

Att börja morgonen med hälsosamma val leder ofta till att man gör bra val resten av dagen också. Just nu är jag inne i en smoothieperiod. Eftersom jag känner att jag vill komma i riktigt bra form just nu för att klara av att njuta av både ledighet och sommarjobb (jajamän, man kan uppenbarligen njuta av att jobba – mer om det i ett senare inlägg) så har jag lagt in en växel för att få i mig mycket vitaminer och mineraler. Ett bra sätt att lyckas med det är att blanda i gröna blad i sin smoothie. Jag varierar mellan grönkål och spenat.

Spenat och grönkål näringsrika smoothieboosters

Spenat och grönkål kan köpas fryst i pellets som enkelt portioneras upp i smoothies direkt från frysen i lagom stor mängd. De är båda mycket näringsrika men de skiljer sig åt – spenaten innehåller mer folat (folsyra), järn, magnesium  och zink än grönkålen, medan grönkålen istället har större mängden av c-vitamin, Niacin, E-vitamin, Kalcium, Kalium och Selen. Spenaten ger ynka 20 kcal per 100 g, medan grönkålen håller sig precis under 30 kcal, vilket ger dem båda ett väldigt bra näringsvärde per kcalori.

Något som är intressant om om man vill prata om vegetarisk  kost och protein är att 100 g spenat eller grönkål faktiskt ger ca 2,5 g protein också – inga jättemängder men man glömmer lätt att även grönsaker kan ge betydelsefulla mängder protein sett över dagen om man har ett högt intag av grönt.

Smoothies kan ju som bekant göras på många olika sätt. Något som jag tror är viktigt för att få en bra kost i sin helhet är att vänja sig med att allt inte behöver smaka supersött. Är man van att använda sötade produkter blir en sån här smoothie en stor kontrast men om man låter socker vara någonting som hör ”lördagsgodiset” till och istället använder naturella produkter till vardags så blir det en god vana som kan göra stor skillnad för näringsintaget och även ge nya dimensioner i smaker. Det vittnar många som provat om.

grönkålssmoothie vegansk

Den här smoothies gjorde jag häromdagen. Perfekt för dig som är vegan och vill ha en rejält näringsrik smoothie. Självklart går det att göra den av komjölk också. Hampaproteinpulvret bidrar till en vegansk proteinberikning i den här smoothies.

Vegansk proteinberikad supersmoothie med grönkål och banan

1/2 banan
1 dl fryst (hackad) grönkål
1 dl frysta blåbär
2 dl sojadryck, berikad
0,5 tsk vaniljsocker, alt. vaniljpulver
2 msk hampaproteinpulver

Mixa alla ingredienser och ät gärna på en gång – upplever att smothies blir godast färska.

Ett svar till ”Vegansk supersmoothie med grönkål och blåbär”

  1. Jag ska börja plugga till kostvetenskap i slutet av augusti och satsar på börja plugga på Uppsala universitet till dietistprogrammet i vår. Var studerade du till dietist? Vad tyckte du om utbildningen? Skulle vara jätteintressant att få höra om det! Tack för en inspirerande blogg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: