Recension: Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv.

Kajsa Asp Jonson Hjärna. hjärta.mage.

Titel: Hjärna.Hjärta.Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv
Författare: Kajsa Asp Jonsson
Fotograf: Katja Ragnstam
Formgivare: Mario Tomio
Förlag: Mersmak Kommunikation
Utgivning: 2016
Antal sidor: 185
Innehåll: Råd för en bättre hälsa, hälsosamma recept
Boken kan köpas via Bokus.com eller direkt från Kajsa. Maila då info@kajsaasp.se så levereras boken till dig inom 1-3 dagar.

Det råder ingen brist på litteratur om hälsa och kost. Självutnämnda experter vänder kappan efter vinden och printar bok efter bok som utlovar lösningen på alla dina hälsoproblem via den senaste dieten. Ödmjukheten lyser med sin frånvaro, för självförtroende och bländande leenden säljer bäst. Man brukar säga att lagom säljer dåligt och att långsiktiga lösningar inte är tillräckligt sexiga för att sticka ut bland alla trendiga dieter och quickfixes, men kanske ljusnar det vid horisonten nu när kloka och kreativa proffsen Kajsa, Katja och Mario har slagit sina kloka huvuden ihop och paketerat forskning , erfarenhet och helhet med vackra fotografier och formgivning.

Kajsa Asp Jonson är journalist,  legitimerad dietist, författare och föreläsare med många års erfarenhet i branschen. Hon är också ett välkänt namn bland andra yrkesverksamma inom området kost och hälsa bland annat som frilansskribent inom hälsa och medicin. På ett ödmjukt sätt inleder hon sin senaste bok genom att uttrycka en vilja att ge sin egen bild av var forskningen om sambanden mellan kost, träning, återhämtning och livsstil står idag.

Hjärna. Hjärta. Mage. är den perfekta livsstilsguiden för dig som vill ha välgrundade, kortfattade men ändå tillräckligt informativa förklaringar och råd om hur man ska hitta balans och hälsosamma vanor i livet utan att tippa över till extremer. Förutom en trevlig receptdel med över 50 recept för både frukost, mellanmål, middag och fredagsmys, så går författaren också igenom tarmens betydelse för hälsan, såväl som mindfulness, stress, träning för hjärnan och vikten av god sömn. Här finns även ett kapitel om idrottsnutrition.

” Frisk, pigg och stark: Allt hänger ihop.”

Som en vän av det skrivna ordet imponeras jag av Kajsas ordförråd och förmåga att koncist och kärnfullt föra fram sitt budskap om en hållbar hälsa. Hennes erfarenhet inom området kommunikation lyser igenom tydligt genom den höga kvaliteten på denna välförfattade skrift. Texten är lättläst men ändå intressant och matig.

Faktamässigt är denna bok en guldgruva för dig som vill få ett helhetsgrepp om kost, hälsa och prestation. Jag känner igen mig otroligt mycket i de flesta av Kajsas tankar och råd kring matvanor och matlagning och vissa av recepten hade kunnat komma från mitt eget kök – jag behöver alltså inte provlaga recepten för att kunna berätta att du kommer att älska dessa enkla, näringsriktiga och goda mellanmål, maträtter och desserter.

Förutom att jag tycker att sektionen om klimatsmart mat och hållbar näring hade kunnat vara mer nyanserad vad gäller diskussionen om vegetarisk mat ( jag håller inte med om att vegetarisk mat innehåller mer smör, ost och grädde än annan mat) och även få ta större plats, så ger Kajsas bok en väldigt omfattande och klok genomgång av de olika pusselbitarna i en hälsosam livstil.

Jag blev otroligt glad över att fotografierna och formgivningen håller samma standard som själva innehållet i boken. Fotografierna porträtterar maten på ett vacker, frestande och tydligt sätt och det är också roligt att Kajsa själv finns med på bild här och där. Det ger en personlig känsla och ett ansikte bakom orden.

Det jag gillar bäst med bokens receptdel är att antalet ingredienser i recepten är lagom stort och att råvarorna är såna som man ofta har hemma, som kan användas i många olika rätter, och som de flesta kan känna igen. Jag vet inte hur många vackra kokböcker med frestande recept som får stå orörda i min bokhylla på grund av att recepten har meterlånga ingrediensförteckningar fyllda med såser, kryddor och smaksättningar som jag bara kan använda till något enstaka recept. Det slipper du i den här boken, vilket gör att den förtjänar att komma med i bokhögen när du ska planera veckans matsedel. Flera av recepten är vegetariska men här återfinns också både både kött och fisk.

Jag rekommenderar starkt den här boken till alla som känner att de vill ha bättre balans i sin livsstil; till dig som vill ha inspiration på hälsosam, god och okomplicerad mat eller till dig som kanske har koll på träning och kost men vill få en bättre helhetsbild av hälsopusslet. I princip alla skulle kunna ha nytta av den här boken och jag skulle inte bli förvånad om den användes som lättsam kurslitteratur på kurser och utbildningars.

Den här boken är viktig, den behövs, och jag hoppas att den gör succé och hamnar på alla boktopplistor som finns. Den som följer Kajsa i sociala medier kan ana att hon är stolt över sin skapelse och den har hon all rätt att vara. Hatten av, Kajsa!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: