Höstbestyr

tomatskörd 2

Igår skördade jag de sista tomaterna. De flesta tomater jag fick i år hann aldrig bli röda utan kommer att få mogna i min vackra le creusetskål inomhus. Tomatplantorna kom sent ned i jorden i år och fick stå på tok för länge i den näringsfattiga såjorden i väntan på att vi skulle hitta ett hem i Örnsköldsvik. Västeråsgurkorna gav dock riklig skörd, medan den evigt blommande zucchiniplantan bara gav blomma efter blomma men aldrig någon frukt. Jag undrar vad jag gör för fel. Ni som odlar zucchini, hur gör ni för att lyckas?

Plocka äpplen trädgårdsäpplen

Äpplena har blivit mogna och smakar fantastiskt. Jag försöker att plocka ned dem innan de självmant faller till marken för att bevara dem från blåmärken, allt för att de ska bli så lagringsdugliga som möjligt. Vi har ju en riktig matkällare i vårt hus där jag har tänkt försöka förvara äpplen så länge det går. Nu tror jag inte att dessa äpplen är av en riktigt bra sort just för lagring, men jag tänker försöka.

viggo med äpplen

Viggo och jag har en mysig rutin för vackra höstdagar. Jag hämtar honom från förskolan med cykeln och hör honom babbla på om vad han upplevt på förskolan. När vi kommer hem vill han plocka äpplen. Igår fick han sitta på mina axlar och plocka ned äpplen åt oss från trädet. Sedan myste vi ned oss i vår hängstol under eken och mumsade i oss varsin frukt. Viggo är otroligt matglad och äter precis allt, med en förkärlek till bär och frukt. Det gör mitt mammahjärta varmt, att få dela matglädjen med honom och låta honom upptäcka var mat kommer ifrån.

Under den stora eken har vi skapat ett litet paradis. En plats för reflektion med lampor som framträder i skymningen.

skymning under eken

goda vanor

När pappa Micke kom hem från jobbet lagade jag morotssoppa i vårt utekök. Vi åt den på terrassen med bröd och ost. Det är något särskilt med att laga mat utomhus. Doften av kokande morötter med lök påminner mig om när vi fick laga till rotsaker i ettan. Den gången tyckte jag inte att det var gott, men det är ändå ett spännande minne för en matnörd.

img_8730

img_20160913_164847.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: