Dags att göra Vattlingon (recept)

vattlingon1

Vattlingon, vattenlingon eller sura lingon som de också kallas, är en norrländsk traditionell dessert och för dig som vill njuta av denna gamla tradition till jul är det nu dags att förbereda lingonen. 

Är det någon annan än jag som börjat längta till december? Jag brukar reta min sambo för att han har en sån där app som räknar ned dagarna till jul, men i år är jag nog värre än honom. Förra året var vi inneboende hos min svägerska nere i storstaden, och då fick alla våra vanliga decembertraditioner ligga på is. Kanske är det därför jag långår så otroligt mycket efter att få pryda fönstren med vintage-ljusstakar och tomtar, och slå upp gigantiska granar i vårt stora fina hus. Redan på visningen såg jag och Micke ut två fina platser som passar perfekt för julgranar. Supertrevliga Sköna-hem bloggaren Helena Lyth berättade för mig på instagram att det sägs att om man redan på visningen kan se var granen ska stå, så har man hittat rätt hus. Jag tror att det kan ligga något korn av sanning i det.

December är en älskad månad för sina jultraditioner, oavsett om man firar jul av religiösa skäl eller om man, som vi, snarare firar midvintern, snöns glitter, familjens tid tillsammans och julgranens prakt. En tradition som hörde julen till förr i norrland var att äta vattlingon. Om du vill smaka på denna gamla tradition så är det alltså dags att stoppa lingonen i vatten nu när de är färska.

Recept vattlingon

Vattlingon är enkelt att göra och blir ett spännande och traditionellt inslag på dessertbordet till jul. Du kan även använda lingonen i tex grytor och såser eller andra rätter där du vill ha en känsla av ”färska” lingon. Lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel som gör att de håller sig i bara rent vatten.

  • Fyll en väl rengjord burk med väl rensade och sköljda lingon. Se till att använda lingon som är oskadda och fräscha.
  • Häll på kokt, avsvalnat vatten ända upp till kanten så att lingonen täcks väl.
  • Stäng burken och förvarar lingonen svalt och mörkt.
  • När lingonen fått stå i vattnet någon månad ( t ex till jul ) kan du servera dem som dessert med vispgrädde och strösocker.
vattenlingon
Det ska ju såklart vara lite mer lingon och lite mindre grädde i en portion för att det ska bli någon smak, men visst är vispad grädde vacker?

Ett svar till ”Dags att göra Vattlingon (recept)”

  1. Utan tvekan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: