Inspiration för veckomenyn

Efter en tid utan någon som helst inspiration till matlagning har jag sakta börjat simma upp emot ytan igen. Börjat leta mig in i köket. Styra upp situationen.

Inspiration till en hållbar, lagom hälsosam och mättande matsedel behöver vi väl alla tänker jag. Så här kommer lite inspiration till matsedeln. Vad har i ätit för gott på senaste tiden?

Frukost: Just nu är lingonsmoothien godast. I alla dess former. Det smakar som den fräschaste glass, och må lingonen inte sina så tidigt från frysen i år.

Lunch och middag:

Soppa av blomkål, linser och jordärtsskocka med massor av purjolök var en positiv överraskning som levde upp till mina höga förväntningar. Toppa med ägghalvor, eller finskuren stekt bacon. Ekologisk, för den som vill värna om djuren.

Morotssoppa måste man bara äta på hösten. Nu är morötterna fantastiska och höstkylan börjar krypa innanför kläderna. Då är en morotssoppa med vitlök och ingefära to die for. Och lättlagad, tack och lov. Servera gärna tillsammans med bröd och proteinrikt pålägg, eller sätt guldkant på vardagen med en lagom söt efterrätt lagad med ägg, kvarg eller något annat proteinrikt. Tänk dig hemlagad äppelpaj av havregryn, tillsammans med vaniljkvarg. Sitter fint efter en dag ute i höstlöven.

morotssoppa med ingefära 5

Lax med fetaost, serverad med svart quinoa blandat med gröna ärtor gick hem hos min lilla Viggo som glatt åt upp både hans egen och min mat. En maträtt laddad med otroligt mycket näring. Titta efter MSC/ASC/KRAV-märkning när du köper fisk om du har möjlighet.

Hemlagade potatisbullar med hemkokt lingonsylt. Perfekt ”i-slutet-på-månaden-mat” för den som plockat både potatis och lingon nu på höstkanten. Knepet är att smaksätta smeten med lök, eller kanske stekta kantareller för den som är extra lycklig. Iranska potatisbullar med gurksås är också fantastiskt gott (på bilden). Ska dela med mig av receptet som kommer från en kokbok med några år på nacken. Uppdatering: Här finns nu recept på de goda potatisbullarna!

5-potatisbullar-med-gurksas

En kryddig Ratatouille med ägg som får koka med i såsen, serverat med hembakat bröd. Jag dör av fransk matorgasm.

Kikärtsgryta från Kerala är fortfarande en stående favorit här hemma. Jag tröttnar aldrig. Den har blivit vår ”korv stroganoff”. En sån där man återvänder till.

kikärtsgryta från kerala vegansk kikärtsgryta

Korv stroganoff ja, har jag inte ätit på senaste tiden, men lagad av ekologisk alspånsrökt falukorv och smaksatt med (trumvirvel för hemlig ingrediens) Worcestershiresås och serverad med ris så är det banen mig inte alls dumt.

Laxtacos har jag äntligen testat, för första gången. Det gick hem! Särskilt med avokadosås som jag gjorde av turkisk yoghurt. Kul att blanda in kidneybönor, för baljväxter behöver vi mer av i kosten.

Dhal passar perfekt nu på hösten. Vegansk comfort-food när den är som bäst. Efter att ha lagat det ett stort antal gånger har jag justerat och förbättrat receptet här på bloggen också.

dhal med gröna linser vegan

Åh ja just det, tiden för att nominera din favoritmatblogg till det åtråvärda Matbloggspriset Folkets Val går snart ut. Att ens få komma med på listan bland de nominerade skulle göra mig så lycklig att jag hoppade i taket. Jag är superglad för alla eventuella nomineringar. Nominera din favoritblogg här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: