Persiska potatisbullar med gurksås

5-potatisbullar-med-gurksas

Min salige far var en finurlig man. När jag var i övre tonåren sa han en dag till mig: ”Om du någon gång får problem, min tös, så vänd dig till bibeln.” Ett till synes märkligt uttalande från någon som aldrig visat något intresse för gud tidigare. Men jag fick ju veta hur det låg till. Om jag hade stått där en dag och varit i plötsligt behov av pengar så hade jag kunnat söka mig till bokhyllan och öppna bibeln, för där hade pappa gömt undan lite nödpengar. Min pappa gick hastigt bort i en Stroke när jag var 19 år. Vissa saker han sa och gjorde minns jag lite extra. Som det där med bibeln. Vackra, värdefulla minnen för oss som saknar honom.

Varför jag kom att tänka på det nu är för att jag har ett liknande bud till er: om ni någon gång finner er borttappade i köket: vänd er till husmanskosten. Där finns så många skatter som lätt blir borttappade bland all ”modern” matinspiration. Vilken husmanskost menar jag då? Tja, den som hör till dig själv kanske. Det är valfritt. Men för mig är den svenska, traditionella husmanskosten en gyllene skatt, trots att den inte tar särskilt stor plats på vår matsedel. Det som förr var vardagsmat för den kroppsarbetande som behövde energi, har idag blivit festmaten som bjuder på lite extra grädde i såsen, lite färre råvaror, och lite extra symfoni i hjärtat. Vill jag lyxa till det riktigt ordentligt så öppnar jag Per Morbergs blå  kokbok full av husmanskost, som jag har ett signerat exemplar av tack vare min svägerska.

Även om jag älskar husmanskosten precis som den är, så älskar jag också tanken på att modernisera den, vegetarianisera den, göra den lite lättare. Så den har en dubbel funktion: perfekt i sin enkelhet, men också en fantastisk bas att utgå ifrån. Som ett svart linne.

Det är också otroligt spännande att lära sig om andra kulturers husmanskost, och ännu mer fascinerande när man hittar likheter mellan svensk och utländsk husmanskost. Som i de här potatisbullarna jag tänkte tipsa er om idag. Originalreceptet (som jag ändrat på lite grann) kommer från kokboken Hela Sveriges Husman som gavs ut av Ica för rätt många år sedan nu. Kunderna fick bidra med recept och tävla om att vara med i kokboken, och resultatet blev underbart. Grunden till just det här receptet är skapat av en Lili ”Roya” Ghavamzadeh från Iran. De där potatisbullarna du fick i skolan kan slänga sig i väggen. Så plock’ opp’ na pärer fra lanne’ och laga de här potatisbullarna med gurksås.

Citat från Boken: ”Man behöver inte ha exklusiva och jättedyra råvaror för att laga god mat. Både i svensk husmanskost och inom persisk matlagning används enkla råvaror för att laga en god måltid. I båda kulturerna används kokt potatis och potatismos”. Lili Ghavamzadeh, Älvsjö.

Persiska potatisbullar med fräsch gurksås 

ca 4 port. Snabba på matlagningen genom att koka potatisen dagen innan.

1 liten gurka
1 kg kokt potatis
1 liten purjolök
4 st vitlöksklyftor
3 st ekologiska ägg
1 nypa cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
salt efter smak
Svartpeppar efter smak
Rapsolja att steka i
Färsk mynta, ca 10 blad
ca 2 dl matlagnigsyoghurt

  1. Skölj och riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Strö över lite salt, blanda om och låt stå. Saltet drar ut vätskan ur gurkan.
  2. Skala den kokta potatisen och vitlöken. Riv potatisen och blanda med pressad vitlök i en skål. Skölj purjolöken noga och strimla den fint. Du kan använda även den gröna blasten!
  3. Blanda ned purjolöken i potatisen tillsammans med ägg, kajennpeppar, gurkmeja, salt och svartpeppar.
  4. Klicka ut smeten i stekpannan och stek på medelvärme i omgångar ca 2-3 minuter på varje sida tills potatisbullarna får fin färg.
  5. Blanda gurka och matlagningsyoghurt. Smaksätt med 1 pressad vitlöksklyfta, finstrimlad mynta, salt och peppar.  Servera potatisbullarna med en klick av gurksåsen ovanpå, eventuellt garnerade med några myntablad.

wpid-wp-1409770522937.jpeg

Energi- och näringsinnehåll per portion (beräknat på fyra portioner)

Energi: 428 kcal
Protein: 12,9 g
Fett: 17,5 g
Kolhydrater: 51,2 g

Tips: Vill du göra rätten mer proteinrik? Tillsätt 1/2 burk lätt kvarg i gurksåsen vilket ökar proteininnehåller till 16,1 g per portion.

P.S. Nu är det inte många dagar kvar! Nominera din favoritblogg till Matbloggspriset Folkets val!  D.S.

 

Ett svar till ”Persiska potatisbullar med gurksås”

  1. […] Hemlagade potatisbullar med hemkokt lingonsylt. Perfekt ”i-slutet-på-månaden-mat” för den som plockat både potatis och lingon nu på höstkanten. Knepet är att smaksätta smeten med lök, eller kanske stekta kantareller för den som är extra lycklig. Iranska potatisbullar med gurksås är också fantastiskt gott (på bilden). Ska dela med mig av receptet som kommer från en kokbok med några år på nacken. Uppdatering: Här finns nu recept på de goda potatisbullarna! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: