Enkel plommonkaka

lättlagad enkel plommonkaka med sockerkakssmet

Idag dricker jag kaffetår ur finkopparna med silverkant som jag fyndade på en loppis i sagolika Kungshamn i somras. Oktober är här och med oktober kom höstvindarna och kylan. Den vackra skapelsen på tallriken är en enkel plommonkaka serverad med plommonsylt och en klick vaniljkvarg. Om kvargen hör dit eller inte tvistar de lärde om, men det såg i alla fall lyxigt ut. Förra veckan knackade det oväntat på dörren och en av mina grannar kom med en hel, stor skål full av plommon från deras trädgård. Jag tackade, tog emot och bjöd på kaffe och gladdes inombords över att trevliga grannar medföljde vårt husköp i somras.

Att använda sig av trädgårdens och skogens frukt och bär när man bakar tycker jag är ett fint sätt att både ta tillvara på våra närodlade resurser, och sätta extra guldkant på bakverket. Igår kväll åkte en del av de där vackra, mattblå plommonen ned i den här lättlagade plommonkakan, som kom ut ur ugnen precis i tid för en fredagsfika med goda vänner. Njut den som den är eller tillsammans med t ex vispad grädde, vaniljglass eller vaniljkvarg. Ah just det, den är #frifråningenting.

enkel lättlagad plommonkaka

Enkel plommonkaka

Jag använder alltid riktigt smör när jag vill baka ”traditionellt” eftersom jag tycker att smaken är oslagbar jämfört med margarin. (Vill jag göra kakor lite hälsosammare blandar jag med rapsolja.) Dessutom väljer jag ekologiska ägg, inte bara för hönornas skull, utan också för att ekologiska ägg är större och har en gulare färg som ger sitt till kakan. Hur många plommon du behöver beror på hur stora de är. Jag fick små, små trädgårdsplommon från grannen och använde ca 15 st.

100 gram smör + lite extra till formen
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker eller motsvarande mängd vaniljpulver/essens
Ca 10-15 plommon (beroende på storlek)
Ca 3 msk strösocker att strö över pajen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform (typ sockerkaksform eller pajform).
  2. Smält smöret till smeten och ställ åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Tillsätt mjöl, vanilj och smält smör. Rör om med slickepott så att allt blandas väl.
  4. Häll smeten i den smorda formen.
  5. Halvera och kärna ur plommonen och tryck försiktigt ned dem i smeten. Vilken sida du väljer att ha upp är en smaksak.
  6. Strö lite strösocker över plommonen och grädda sedan kakan i ugnen ca 30 minuter.

plommonkaka

lättlagad enkel plommonkaka som sockerkaka med plommon plommonkaka och kaffeOriginalreceptet har jag hittat här hos Fiffiga Fia! Imorgon är förresten sista dagen för att nominera matbloggar till Matbloggspriset Folkets val – största drömmen för en matbloggare!  Klicka här för att nominera din favoritblogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: