Att träna för att få energi

helly hansen dagens outfit kaffe i trädgårdenHär sitter jag i min Helly hansen och dricker kaffe. Hemma och VABar istället för att jobba. Vi myser runt i mjukisar och pysslar hemmavid.

Frosten ligger kvar länge i skuggan av de stora björkarna som kantar vår gård. Lönnlöven pryder marken som små färgexplosioner och potatisplantornas blast har till slut kuvats av kylan och böjt sig ned mot den mörka jorden. Hösten är här. Sommarens ljus vinkar adieu vid horisonten och samtidigt som den mörka tiden har kommit till norden så ökar tempot i mångas liv. Man vill hinna med både jobb, en aktiv fritid, träning, familj och vänner.

Hur hittar man energi till allt man vill göra, utan att bränna sina trådar? Du har hört det förr; det stavas balans. Ibland är det svårt, men nyckeln är att lyssna på kroppen och försöka bli vis av sina erfarenheter och sin kunskap.

img_9588

Igår efter kockjobb och uppsatsarbete var jag supertrött men valde ändå att ge mig ut på en lätt jogg. Eftersom jag planerat att både jobba på konsum och arbeta med uppsatsen idag igen och likaså imorgon, så ville jag samla på mig så mycket energi som möjligt för att orka. Jag övervägde att vila hela kvällen men tänkte på vilken energi jag brukar få av motion och träning. Trots den trötthet jag kände innan jag gav mig ut i den friska höstluften, så fanns energin där när jag väl började jogga. Jag kände hur träning gav energi, istället för att ta. Kom hem avslappnad men piggare än innan jag gav mig ut.

Det är så träning ska kännas tycker jag. Precis som jag tidigare skrivit om att anledningen till att jag vill äta ”hälsosamt” är att jag mår bra av det, så vill jag må bra av träningen. Det ska ge en kick, fylla på med uthållighet och energi som jag kan använda till allt annat jag vill göra i livet. Träning ska vara kul eller skönt, absolut gärna utmanande ibland, men alltid alltid njutbart.

Genom att hitta de rätta proportionerna mellan vila, sömn och aktivitet, jobb och fritid, och ge kroppen tillräckligt med energi och näring från mat så kan man orka mycket. Har man ett fysiskt utmanande jobb så är det lätt att tänka att det ”räcker” som träning men faktum är att om du tränar upp din kropp så att en arbetsdag inte kräver hela din fysiska kapacitet, så finns det ju kvar energi till fritiden också. Att träna kan ge dig den extra marginalen av ork som du behöver, så länge du kombinerar det med de andra pusselbitarna, vila, sömn, mat osv.

Jag tror det är viktigt att känna efter och lita på känslan i sin kropp, samtidigt som man försöker komma ihåg hur man brukar reagera av t ex träning. Ibland kan man ju bara vilja lägga sig ned och vila istället för att ge sig ut, men vet från erfarenhet att den där promenaden alltid är så skön, bara man tar sig ut. Det gäller att lära sig den där balansen genom att utgå ifrån sig själv, och strunta i alla dumma uppmaningar i sociala medier om att ”vila minsann inte ger några resultat”. För det gör det visst, i rätt proportioner.

Jag ser ibland rubriker som typ ”Hälsa som livsstil” och tycker att det är lite tokigt uttryckt. Hälsa för mig är en resurs och inte livets ändamål. Hälsa är en förutsättning för att kunna få ut så mycket som möjligt av vardagen och livet.  Det är så bakvänt att hälsa i sociala medier idag förknippas med uttryck som ”no pain, no gain”, att det blir så hajpat att det i praktiken blir rent hälsovådligt, och att en hälsosam kropp likställs med en smal kropp, utan reflektion av vad som finns på insidan.

viggo springer bland löven

Hälsa för mig är bland annat att ha energi nog att busa med Viggo, i hans takt. Det ska ni veta att tempot kan bli högt, men vi skrattar så vi kiknar tillsammans. Leken och skratten ger i sin tur ännu mer energi. img_9598

Vad är hälsa för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: