På spaning

kaffeJag sa just till mig själv att om jag tar mig igenom det här uppsatsarbetet (borde säga när, men för tillfällets känns det mer som om) så ska jag ge mig själv en riktigt bra belöning. Vet inte riktigt vad, men jag vet att jag kommer att ha förtjänat det.  Det här är svårt. Som att försöka styra en bil framför sig genom att dunka huvudet blodigt i kofångaren. Ni som känner till statistikprogrammet SPSS vet vad jag pratar om. Ni andra kan skatta er lyckliga.  Nä, skämt åsido. Det är otroligt intressant att vrida och vända på svaren jag fått från min enkätundersökning.

Det blir lite skralt med inlägg här på bloggen nu men jag har i alla fall spanat lite på vad som hänt på matfronten just nu. Här kommer några nyheter.

  • Zeta är först på marknaden med att lansera D-vitaminberikad matolja. För något år sedan höjdes det rekommenderade intaget från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram, och Livsmedelsverket har föreslagit att fler matprodukter ska berikas, och att mängden ska höjas.  Raffinerad rapsolja är perfekt att ha som ”standard” både till stekning och dressingar, och Zetas rapsolja samt en olivolja i smakstyrkan ”Originale” finns nu med tillsatt D-vitamin. En god nyhet tycker jag eftersom många i Sverige får i sig för lite D-vitamin.  Rapsolja är dessutom en god källa till vegetabiliskt omega-3. D-vitaminet som tillsätts är dock utvunnet ur fårull, precis som i många andra produkter. Det bör ju observeras att oljan därför inte är lämplig till veganer.
  • Livsmedelskedjan Willys satsning på att minska matsvinnet ger resultat. Hittills har satsningen lett till att 100 ton mat gått till goda ändamål istället för att hamna i soporna. Genom samverkan med lokala hjälporganisationer skulle mat som annars hade slängts istället gå till välgörande ändamål. Nu har Willys etablerat samarbeten med över 40 välgörenhetsorganisationer runt om i landet. Det här tycker jag är ett fantastiskt initiativ. Varje år kastas mer än 600 000 ton mat i soporna i onödan i Sverige. Hushållen står, kanske lite förvånande för många, för den största delen, men självklart kastas också en hel del i livsmedelsbutikerna. Ska vi gå en hållbar framtid till mötes måste vi sluta kasta ätbar mat i soporna. Det här är win-win.
  • När vi ändå talar om att minska matsvinn så skulle jag vilja lyfta upp ett lokalt initiativ. Inte direkt en nyhet, men någonting som fler butiker borde ta efter. Det är nämligen så att på Konsum Hörnett där jag sommarjobbade och nu jobbar extra (som kock och i charken) så jobbar man för minskat matsvinn genom att använda sig av produkter som börjar närma sig bäst-före/sista förbrukningsdag i matlagningen. Varje vardag kan kunderna välja mellan två varma lunchrätter, varav en är ”planerad” enligt en meny, medan den andra bestäms av kocken dagen innan. Finns det då t ex kött som riskerar att bli gammalt, så används det i matlagningen innan det hinner bli gammalt. Ett jättebra sätt att minska matsvinnet tycker jag. (Konsum Hörnett har förresten blivit nominerade till årets livsmedelsbutik i Örnsköldsvik – väl förtjänt enligt mig!)
  • Miljöfrågan är en het potatis och det märks tydligt på vilka produkter som kommer ut på marknaden. Ett exempel är korv där man ersatt hälften av köttet med vegetabilier, alltifrån morot till mungbönor. Vilken effekt det här har på den svenska köttkonsumtionen, eller om kunderna har nappat på betet, kan jag inte uttala mig om däremot.
  • Det är svårt att få tag på vegetariska lunchalternativ för den som vill äta ute. En Novus-undersökning på uppdrag av GoGreen visar att många skulle vilja äta mer vegetariskt, men att det upplevs som svårt att hitta goda vegetariska rätter på lunchrestaurangerna. Jag upplever själv samma sak – är man dessutom laktosintolerans som jag så är det riktigt svårt att hitta något lockande alternativ. Eftersom intresset för vegetarisk kost ökar så är det ett hett tips till alla lunchrestauranger att se över sitt utbud av vegetarisk kost.
  • Växtbaserat kvarg. Är du vegan/mjölkproteinintolerant och har fått stå utanför den vansinnigt spridda trenden att äta kvarg, så hoppas jag att du inte missat att det numera finns ett sojabaserat alternativ. Alpro Go On finns både som naturell i större bägare och smaksatt i portionsbägare.
hamnen örnsköldsvik handelsgalan
Örnsköldsviks hamn på väg mot kaféplugg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: