Dioxin i ekologiska ägg – ska vi fortsätta äta dem?

ägg dioxin

Häromdagen framkom det att miljögiftet dioxin finns i högre halter i ekologiska ägg än i konventionella ägg. Själv blev jag besviken och jag tror att många är fundersamma över om man ska fortsätta välja ekoägg eller inte, så låt oss titta närmare på saken!

Vad är dioxin?

Dioxin är en miljöförorening som har hamnat i miljön via klorblekningsprocessser, impregneringsmedel samt skapats i små mängder via sopförbränning. Utsläppen av dioxiner har varit reglerade sedan 1970-talet, men eftersom dioxin är en väldigt stabil förening tar det väldigt lång tid innan naturen eller våra kroppar bryter ned den. Därför finns det fortfarande skadliga mängder i vissa miljöer och livsmedel.

Varför ska man undvika dioxin?

Foster och små barn är känsligast för dioxin och om man utsätts i för hög grad för dioxin kan det ha betydande hälsoeffekter och störa utvecklingen. Höga halter av dioxiner samt ämnet PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet i djurförsök, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även ge klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.

Eftersom dioxin är fettlösligt och stannar kvar länge i kroppen, så betyder det att även kvinnor som någon gång vill föda barn  bör undvika att få i sig för mycket dioxin eftersom dioxinerna förs över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Dioxin i maten

Människor får i sig dioxin främst via maten. Eftersom dioxinerna är fettlösliga finns de framförallt i fet mat från djurriket, såsom fisk, kött, ägg och mejeriprodukter.  Du kanske har hört tidigare att det framförallt finns höga halter i fet fisk som strömming/sill och vildfångad lax och öring från förorenade områden såsom hela Östersjö, Bottniska viken, och i vildfångad lax, öring och sik Vänern och röding och sik från Vättern. Hälften av det dioxin vi får i sig kommer från just fisk.

I de ovan nämnda livsmedlen är halterna så höga att barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida, och ammande rekommenderas att inte äta dessa livsmedel oftare än två-tre gånger per år. Övriga bör inte äta sån fisk mer än en gång/vecka.

Så hur är de med dioxiner i eko-ägg – bör jag undvika äggen?

Livsmedelsverkets kontroller visar att halterna av dioxin i ekoägg har ökat, och att mängden är högre än i andra ägg.  Mängden överstiger inte gränsvärdet för vad som anses farligt – du kan alltså fortsätta att äta ekologiska ägg. Enligt Livsmedelsverket har några av proverna varit i nivå med den så kallade åtgärdsgränsen, vilket innebär att branschen måste göra något för att minska gränserna. Även 2004 konstaterade livsmedelskontrollen att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än konventionella ägg. Genom att ändra sammansättningen av hönornas foder lyckades man då minska halterna av dioxin i äggen. ”Vi i branschen är mycket angelägna om att minimera dioxinhalten och samtidigt bibehålla hönans välmående”, säger Astrid Lovén Persson, Svenska ägg.

Varför välja eko-ägg över huvud taget?

Själv väljer jag och rekommenderar ekologiska ägg  främst av etiska skäl – hönorna har det bättre (enligt mänskliga experter, hönorna själv har inte kunnat ge någon kommentar) i ekologisk produktion. Hönorna får bland annat ekologiskt foder till 95 %, får ha tillgång till gräsbeklädda områden utomhus när vädret tillåter, och utöva mer av sitt naturliga beteende. Dessutom tycker jag att eko-ägg smakar bättre och har en finare, gulare färg. Näringsvärdet är marginellt bättre än i konventionella ägg, det är alltså framförallt av etiska, och till viss del sensoriska aspekter, som jag väljer eko och även rekommenderar det till andra. Läs mer om ekologiskt producerade ägg här.

Sammanfattning

Även om halterna av dioxin i ekologiska ägg har ökat och är högre än i konventionella ägg, så är de fortfarande under gränsvärdet för vad som anses skadligt. Du kan alltså fortsätta äta ekologiska ägg. Branschen håller för närvarande på att ändra sammansättningen av hönsfodret och fortsätter att utreda frågan, så jag tror att vi kan förvänta oss en förbättring.

spenatsoppa med ägg recept dietist näringsberäknat frukostäggmackaochapelsinkvarg (2) äggmackaochyoghurtmedsylt

Källor: SLV Svenska ägg

9 svar till ”Dioxin i ekologiska ägg – ska vi fortsätta äta dem?”

 1. Hej! Jag antar att det, som med det mesta, också handlar om mängd. Har du någon information om hur många ägg man kan äta innan det i så fall skulle bli farligt? Är till exempel ett par ägg om dagen för mycket? Ett i veckan? Mvh Gerda

  1. Hej!
   Eftersom värdena låg under gränsvärdena så ska man kunna äta ägg i normala mängder. I slutändan handlar det ju om en helhet i kosten – hur mycket man äter av andra råvaror som innehåller dessa ämnen. Men ett par ägg om dagen ska inte vara ett problem.Ha det gott Gerda!

   1. Okej, vad skönt! Skulle aldrig börja köpa ”vanliga” ägg istället för ekoägg, tycker som du att det är en etisk fråga, och dessutom godare ju 🙂 Så det är ju jättebra att man inte behöver börja skära ner heller. Tusen tack för svaret! Ha det bra och god fortsättning!

 2. Väldigt snygga bilder, förresten!

 3. Jag fortsätter att välja eko-ägg. Men har du nån teori varifrån dioxinet kommer? Vet du hur stor studien var, förresten? Från hur många gårdar kommer äggen som provtagits?

  1. Jag med Inger 😄När man producerar vanliga ägg ger man hönorna syntetiska aminosyror för att de ska få i sig det de behöver för att må bra. I ekologisk produktion är detta inte tillåtet utan istället ger man hönorna varierande mängd fiskmjöl sim en del av fodret. I och med att fisk innehåller en viss mängd dioxin så följer detta följaktligen med i äggen. Producenterna säger nu att de ska testa att minska mängden fiskmjöl till hönorna för att försöka sänka mängden dioxin. Jag tror att det rör sig om regelbundna livsmedelskontroller och inte e. särskild studie, mer än så vet jag inte tyvärr

   1. Okej. Tack för svar. Det händer att vi äter Östersjöfisk och även insjöfisk så det känns som att det kan vara en väl så stor källa om fiskmjöl är orsaken.

 4. Känns trist att man vare sig kan äta eko ägg utan oro eller eko kyckling! Ekokycklingen är ju den som har mest smittat kött pga att den får i sig andra fåglars bajs då den lever ute. Nog för att jag är för att kycklingarna och hönorna ha det bra men jag är egoistisk nog att vilja att mitt eget barn ska vara friskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: