Dioxin i ekologiska ägg – ska vi fortsätta äta dem?

ägg dioxin

Häromdagen framkom det att miljögiftet dioxin finns i högre halter i ekologiska ägg än i konventionella ägg. Själv blev jag besviken och jag tror att många är fundersamma över om man ska fortsätta välja ekoägg eller inte, så låt oss titta närmare på saken!

Vad är dioxin?

Dioxin är en miljöförorening som har hamnat i miljön via klorblekningsprocessser, impregneringsmedel samt skapats i små mängder via sopförbränning. Utsläppen av dioxiner har varit reglerade sedan 1970-talet, men eftersom dioxin är en väldigt stabil förening tar det väldigt lång tid innan naturen eller våra kroppar bryter ned den. Därför finns det fortfarande skadliga mängder i vissa miljöer och livsmedel.

Varför ska man undvika dioxin?

Foster och små barn är känsligast för dioxin och om man utsätts i för hög grad för dioxin kan det ha betydande hälsoeffekter och störa utvecklingen. Höga halter av dioxiner samt ämnet PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet i djurförsök, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även ge klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.

Eftersom dioxin är fettlösligt och stannar kvar länge i kroppen, så betyder det att även kvinnor som någon gång vill föda barn  bör undvika att få i sig för mycket dioxin eftersom dioxinerna förs över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Dioxin i maten

Människor får i sig dioxin främst via maten. Eftersom dioxinerna är fettlösliga finns de framförallt i fet mat från djurriket, såsom fisk, kött, ägg och mejeriprodukter.  Du kanske har hört tidigare att det framförallt finns höga halter i fet fisk som strömming/sill och vildfångad lax och öring från förorenade områden såsom hela Östersjö, Bottniska viken, och i vildfångad lax, öring och sik Vänern och röding och sik från Vättern. Hälften av det dioxin vi får i sig kommer från just fisk.

I de ovan nämnda livsmedlen är halterna så höga att barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida, och ammande rekommenderas att inte äta dessa livsmedel oftare än två-tre gånger per år. Övriga bör inte äta sån fisk mer än en gång/vecka.

Så hur är de med dioxiner i eko-ägg – bör jag undvika äggen?

Livsmedelsverkets kontroller visar att halterna av dioxin i ekoägg har ökat, och att mängden är högre än i andra ägg.  Mängden överstiger inte gränsvärdet för vad som anses farligt – du kan alltså fortsätta att äta ekologiska ägg. Enligt Livsmedelsverket har några av proverna varit i nivå med den så kallade åtgärdsgränsen, vilket innebär att branschen måste göra något för att minska gränserna. Även 2004 konstaterade livsmedelskontrollen att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än konventionella ägg. Genom att ändra sammansättningen av hönornas foder lyckades man då minska halterna av dioxin i äggen. ”Vi i branschen är mycket angelägna om att minimera dioxinhalten och samtidigt bibehålla hönans välmående”, säger Astrid Lovén Persson, Svenska ägg.

Varför välja eko-ägg över huvud taget?

Själv väljer jag och rekommenderar ekologiska ägg  främst av etiska skäl – hönorna har det bättre (enligt mänskliga experter, hönorna själv har inte kunnat ge någon kommentar) i ekologisk produktion. Hönorna får bland annat ekologiskt foder till 95 %, får ha tillgång till gräsbeklädda områden utomhus när vädret tillåter, och utöva mer av sitt naturliga beteende. Dessutom tycker jag att eko-ägg smakar bättre och har en finare, gulare färg. Näringsvärdet är marginellt bättre än i konventionella ägg, det är alltså framförallt av etiska, och till viss del sensoriska aspekter, som jag väljer eko och även rekommenderar det till andra. Läs mer om ekologiskt producerade ägg här.

Sammanfattning

Även om halterna av dioxin i ekologiska ägg har ökat och är högre än i konventionella ägg, så är de fortfarande under gränsvärdet för vad som anses skadligt. Du kan alltså fortsätta äta ekologiska ägg. Branschen håller för närvarande på att ändra sammansättningen av hönsfodret och fortsätter att utreda frågan, så jag tror att vi kan förvänta oss en förbättring.

spenatsoppa med ägg recept dietist näringsberäknat frukostäggmackaochapelsinkvarg (2) äggmackaochyoghurtmedsylt

Källor: SLV Svenska ägg