Veckans matplan

boeuf bourguignon fransk köttgryta

Idag passade jag på att storhandla för veckans middagar under ”lunchrasten”. Skönt att få det gjort. Förr var det ett nöje att handla mat, men sedan vi fick barn har det inneburit en större stress – vi har ju såklart mindre tid över nu för tiden när vi spenderar massor av tid med vår älskade grabb. Tid, tid, tid. Du abstrakta ting som styr oss med järnhand.

Sedan vi lade om till en mer hållbar kosthållning har det ju blivit en större utmaning att få till vardagens mat. Men jag är glad för den utmaningen också. Jag vill ju gärna inspirera fler att välja kvalitet och äta mer hållbart, och då är det ju ett fantastiskt lärotillfälle att själv fundera över vilka utmaningar det innebär om man vill ha en hållbar, smakfull meny som inte tar allt för lång tid att laga eller kostar för mycket pengar.

Veckans planerade meny ser ut såhär (se nedan). Sedan gör vi för det mesta avsteg för att våra planer ändras – kanske blir vi bortbjudna på middag, får rester över som vi äter, eller flyttar om ordningen på maten. Det är dock smart att ha grejer hemma för ett gäng middagar. Om man följer den planerade ordningen är inte lika viktigt även om det ofta underlättar att veta vad man ska äta för att kunna förbereda dagen innan, ta fram ur frysen osv.

Nåväl, såhär ligger planen:

Måndag: De hade extrapris på ekologiska nötgrytbitar den här veckan så vi slår till på franskt. Köttgryta inspirerad av  Boeuf Bourguignon.  Till det blir det kokt Rossö-potatis.

Tisdag: Dhal med gröna linser, och basmatiris. Enkelt att göra en stor laddning av så det räcker till matlådor, och supergott i den kyliga hösten.

Onsdag: Ugnspannkaka med hemkokt lingonsylt (massor av bär, lite mindre socker). Helt vanlig (eller kanske jag har i lite havremjölk istället). Skönt med en enkel middag då och då.

Torsdag: Fiskburgare med remouladsås och klyftpotatis (ungefär såhär)Klyftpotatisen gör jag själv med rapsolja av – trumvirvel – rossöpärern, såklart. Torsken är MSC-märkt och jag kollar också fångstmetoden och undviker att köpa fisk som fiskats med bottentrål eftersom det river sönder havsmiljön.

Fredag – då åker vi mot Rossön så då blir det antingen vegansk oumph-burgare på Max som ätes i bilen, eller middag i Rossön.

laxburgare med mangosalsa annica långvall dietist

annica på väg till mickes perssons 30 årsfest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: