Att vara mamma och student

studera när man har barn student förälder mamma

Innan jag påbörjade min masterutbildning var jag lite fundersam över hur det skulle funka att studera när man har barn. När jag läste på dietistprogrammet var jag ju typ 20 år gammal och hade inga barn, inget hus att ta hand om, utan hade all fritid i världen. Jag tänker att fler kanske funderar på hur det skiljer sig att vara student när man är förälder jämfört med innan, så jag tänkte ge min syn på saken.

Viktigt att avgränsa arbetsdagen och använda den väl

När man studerar utan barn är det lättare att sprida ut pluggandet eller arbetet över dagen, och behöver man extra tid går det att sitta på kvällar eller helger och studera. Den möjligheten finns inte för mig längre – jag försöker i allra högsta mån att lägga arbete åt sidan när jag hämtar Viggo från förskolan. Jag tycker att han förtjänar så mycket av min tid som möjligt. Som husägare har vi förstås också alltid något projekt som behöver uppmärksamhet, och med småbarn i huset så växer tvätthögarna dubbelt så fort som innan.

Fördelen är att jag numera har en tydligare gräns mellan arbete och fritid. Det finns inte samma möjlighet för mig att ta igen förlorad studietid på kvällar eller helger – alltså får jag se till att göra arbete under dagen och göra ett ordentligt avslut innan jag hämtar Viggo. Det är viktigt att vara disciplinerad, strukturerad och använda sin arbetsdag väl så att man kan lägga bort arbetet på kvällen. Jag tror ibland också att det är viktigt att vara tydlig emot sina studiekamrater med vilka tider man kan träffas för grupparbeten och liknande.

Ekonomi

Den ekonomiska biten har varit och fortsätter att vara en utmaning för oss här hemma under min studietid. När jag började studera var Micke fortfarande föräldraledig. Tanken var att jag skulle vänta med att börja studera igen tills efter Mickes föräldraledighet, för att vi skulle ha åtminstone en vettig lön. Istället fick vi klara oss på studiebidrag+föräldrapenning, vilket ledde till att en hel del sparpengar gick upp i rök. Det kan vara någonting att fundera över för den som har småbarn och vill studera – hur kommer ekonomin att se ut? Kanske finns inte samma möjlighet att extrajobba på fritiden som det fanns innan man fick barn.

Vad händer om mitt barn blir sjuk och jag måste vara hemma?

Jag vet att det skiljer sig mellan olika institutioner och universitet hur man bemöter föräldrar. Vissa studenter med barn upplever att det är svårt att få förståelse av lärare i sin roll som förälder, till exempel när man behöver vara hemma och ta hand om sjukt barn.

Själv har jag inte upplevt några svårigheter på den fronten utan mina lärare på Karolinska har haft stor förståelse för att barnet går först, och det var inte varit några problem att få göra kompletterande uppgifter för att kunna slutföra kursen på utsatt tid. Jag vet dock att vissa studenter har fått vänta tills nästa tillfälle som kursen ges för att kunna komplettera det de missat. Ett råd är att prata med institutionen där du ska studera och fråga hur det fungerar hos dem, så är du väl förberedd.

På det hela taget så är de fullt genomförbart att studera när man har småbarn. Nyckeln är väl som alltid att planera, tänka igenom och vara förberedd på att studietiden inte kommer att se ut som den gjorde innan man hade barn.

studera när man har barn, student och mamma
Den där gången lillgurkan och Micke kom och hälsade på mig på Karolinska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: