Gröt till middag? Så gör du den matigare

ägggröt hälsogröt med äggvita lingon

När skafferiet är som tommast och tiden är som knappast händer det att det blir havregrynsgröt till lunch eller middag. Jag kan försäkra er om att ingen får näringsbrist av att någon gång då och då ta en genväg när vardagen är som kämpigast, men det finns som alltid trix att ta till för att göra den enklaste grund till en näringskick för kroppen. Jag brukar ta till en del knep för att göra gröten mer näringsrik och mättande och tänkte dela med mig av dem till er.

  • Havregryn är ett bra val bland gryn och mjöler. Havre har en bra balans mellan fett, protein och kolhydrater och dessutom lösliga fibrer som är snälla med magen.
  • Koka gröten på en bas av mjölk, helt eller delvis, istället för vatten. Vanlig komjölk – eller varför inte havredryck för att förstärka den goda havresmaken? Se bara till att köpa hem en havredryck som är berikad med kalcium, D-vitamin och B-12.
  • Tillsätt lite rapsolja i den färdiga gröten. Rapsolja tillför gröten hälsosamma fetter och viktiga omega-3 fetter. Dessutom blir gröten mer energirik.
  • När gröten kokat färdigt, tillsätt ett ägg per portion, rör om och puttra en kort stund till så att ägget tillagas. Du som ännu inte testat kommer bli förvånad över resultatet – inte alls äggigt och konstigt, utan snarare fylligt.
  • Den vanliga grönsaksportionen byts ut emot frukt och bär. Skippa köpsylten och servera gröten med frukt, bär och eventuellt en mindre mängd socker. Ett tips är att ta en klick sylt och röra ned en försvarlig mängd tinade bär i den. Så sötas bären något men du behåller motigheten i bären. Rivet äpple eller skivad banan är en bra kombination tillsammans med lite kanel på gröten. Till dig som vill öka ditt intag av frukt och bär: servera en skalad morot som förrätt att knapra på.
  • Toppa gröten med nötsmör eller hela nötter, frön eller mandlar. Dessa tillför både mycket näring och god smak till gröten.

Dessa tips funkar kan såklart även användas för dig som vill öka näringsinnehållet i frukostgröten, göra barnens gröt mer energirik eller för den som lider av undernäring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: