Mjuk pepparkaka med lingon, banan och råg

juleljus mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka har hört julen till sedan jag var barn. Min mamma gjorde stor sak av julen, och bakade sju sorters kakor, gjorde julfint i varje hörn av vårt nästan två hundra år gamla timmerhus. Varje lördag före första advent hjälpte jag mamma att sätta upp den gamla orangea stjärnan som på den tiden inte hade någon ”retrostämpel” för mig, utan bara var en helt vanlig julstjärna; den enda jag kunde föreställa mig. Vi hade bara en, och den satt ovanför bänken i vårt slitna kök.

På den tiden var våra fönster av den gammaldags sort där vyn från fönstret bröts till en vågig vintervärld av det ojämna glaset. På fönsterbrädan i köket stod den vackra vita träljusstaken med kransar på ljusen och samsades med pyssel som vi barn gjort i skolan. I övrigt tillkom sällan några nya julprydnader; allt som hade med julen att göra var präglat av tradition. Samma lustiga träbock som önskade god jul eller gott nytt år, beroende på vilket håll den stod. Det lilla tomteparet som var vardagsrummets vackraste julprydnad i mina ögon. Och så den prydnad som betydde allra mest för mig personligen: en porslinstomte som innehöll en speldosa. Skruvade man upp den så snurrade den runt på en plastfot och spelade bjällerklang i den ljuvaste ton. Den tomten har jag kvar, fast foten är trasig nu.

frostat glas

Pappa skottade upp snön emot husgrunden för att skapa en isolerande effekt. Doften av nejlika, kanel och ingefära spred sig i köket när mamma gräddade den saftiga pepparkakan, och vår enda julskiva spelade Jul, jul, strålande jul från vardagsrummet. De var de vackraste av jular, barndomens jular. Vad kan väl överträffa den magi som finns kring juletid när man är barn?

Den här pepparkakan är inte lika traditionell som min barndoms jul var, men den sprider samma ljuvliga doft i mitt kök. Med rågmjöl, hälften så mycket socker, banan och lingon så är den lite hälsosammare än vanliga mjuka pepparkakor, utan att tumma på julfeelingen. Saftig och kryddig.

Nyttig hälsosammare pepparkaka med råg banan lingon mindre socker

Mjuk pepparkaka med lingon, banan och råg

Ugn: 175 grader

2 dl vetemjöl
1,5 dl fint rågmjöl
1.5 tsk mald ingefära
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 mosad banan
2 st ägg
1 dl socker
75 gram rumsvarmt smör
1 dl tinade lingon
1,5 dl mjölk

  • Kläd en avlång brödform med bakplåtspapper, alternativt smöra och bröa den.
  • Blanda vetemjöl, fint rågmjöl, ingefära, kanel, malda nejlikor, bakpulver och salt i en skål och blanda väl. Ställ åt sidan.
  • Mosa bananen fint, ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
  • Tillsätt lingon, banan och rumsvarmt smör och vispa snabbt ihop till en rosa smet.
  • Tillsätt mjölblandningen och mjölken och vispa ihop allt till en jämn smet. Överarbeta den inte.
  • Häll smeten i formen och grädda i 55 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr. Låt svalna innan du skär upp den.

pepparkaka jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: