Recension: Morberg firar jul

 9789174243659

Recension: Morberg firar jul

Förlag: Bonnier fakta
Foto: Martin Löf
Grafisk form: Patric Leo
Utgivningsår: 2013
Finns på: Bokus, Adlibris (just nu nedsatt!)

 

Om du vill slå på stort och laga den svenska julens alla traditionella smaker från grunden, eller kanske bara göra rödbetssalladen och köttbullarna själv, så skulle jag säga att det här är din kompletta guide. Det snålas inte på smör och grädde när Per Morberg firar jul. Recepten lyser av den svenska husmanskostens okonstlade självklarhet och det är så skönt att känna igen alla ingredienser i listorna. I en tid när kreativiteten och nytänkandet i köken har nått något slags klimat med allt vad raw-food och fritt-från-allt heter så består ändå min kärlek till det där sättet att laga mat som jag såg i mammas kök. Enkla smaker som skapar fullständig magi, och mättnad.

Per Morberg är ju något av en spexare, och jag älskar hur han lyfter julstämningen i boken genom att bjuda på både bilder från hans liv, och på lustiga tomteporträtt med honom själv som huvudperson. Här ramas alla julens och nyårets traditionella älskade recept in av stämningsfulla, snöiga bilder, tända ljus, klara sillburkar och pimpelfiske på isen. Här finns recept på pepparkakorna, lussekatterna, kalvsyltan, knäcken, waldorfsalladen, och så några av Pers egna skapelser, såsom Pers julsallad där mögelost möter apelsin. Mannerströmming och sillar. Vinkokta päron och traditionell brunkål.

Ingen bok för dig som söker att modernisera julen. Den här receptsamlingen är för dig som vill göra en husmansjul – från grunden.  Dessutom är den vacker, inspirerande och stämningsfull i all sin enkelhet.

Viggo läser Morberg firar jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: