Skippa de krossade linfröna

kokoschiapudding med citronsmak 2
Psylliumfrön och chiafrön är bra alternativ till linfrön, eftersom de också har en gelbildande effekt. Kanske en chiapudding kan få fart på magen?

Skippa de krossade linfröna

Livsmedelsverket ändrar sina rekommendationer om linfrön. Att linfrön innehåller ämnen som kan omvandlas till giftet vätecyanid i kroppen har varit känt länge och tidigare var rekommendationen att begränsa mängden linfrön till 1-2 msk om dagen.

Nu skärper Livsmedelsverket rekommendationerna som en säkerhetsåtgärd och uppmanar oss att helt skippa krossade linfrön. När linfrön krossas eller mals blir de skadliga ämnena lättare för kroppen att ta upp.

1-2 msk hela linfrön ok

Rekommendationen är nu att enbart äta hela linfrön och även där fortsatt i begränsad mängd alltså 1-2 msk per dag. Tuggar man inte sönder dem då, kanske du undrar? Jo, en del går sönder, men de flesta sväljer vi faktiskt hela (vilket också är anledningen till att vi inte tar upp alla näringsämnen från chiafrön och därmed inte bör räkna hela chiafrön som en god källa till protein och omega-3) Linfröolja, som är en god källa till omega-3-fett, behöver du däremot inte oroa dig för.

Vad kan man äta istället för linfrön?

Många äter linfrön för att hålla igång magen, eftersom fröna har en gelbildande effekt. Istället för linfrön kan man använda till exempel chiafrön eller psylliumfrön, som också de har en gelbildande effekt.

 

Läs mer på Slv.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: