Vintermarknad

rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp julmarknad

På fredagskvällen bestämde vi oss för att skrota våra städa-hela-huset-inför-julplaner och istället åka till familjen i Rossön. Jag packade ned min påbörjade bröddeg i bagaget och vi tillbringade helgen med julgranar, pizzabak och vintermarknad. Precis vad vi alla behövde. Degen jag hade med mig fick jäsa över natten så vi började lördagsmorgon med smakrikt kalljäst bröd. Jag utgick från det här suveräna receptet, men ersatte en del av vetemjölet med extra graham och några dl havregryn för ett hälsosammare bröd.

Foto: Micke Sundelin
Foto: Micke Sundelin

Finns det något som sätter fart på julfeelingen så är det väl vintermarknad i ett snöigt inland. Här i Örnsköldsvik är det gråare än gråast, men inne i landet ligger snön envist kvar. I en del av Rossön som heter Lesjön ligger Rörströmsälvens Fiske- och Vildmarkscamp med imponerande timmerbyggnader fulla av vackra och robusta detaljer, och fantastiskt läge vid vattnet. På lördagen samlades ca 350 personer där på en mysig vintermarknad. Jag vet att det kommer folk från land och stad, från Sverige och utomlands, känd och okänd dit för att fiska och spana på vilda djur. Jag hade aldrig tidigare varit där trots att jag tillbringat en hel del tid i Rossön de senaste tio åren och betraktar det som ett andra hem. Men vilka otroliga byggnader! Det eldades i en järnkamin, Tåsjödalens bär & frukt bjöd på havtornsshot och Viggo åkte runt i vagnen med farfar inne i värmen. Utanför stektes det kolbullar i vanlig ordning. Jag älskar vackra byggnader och gick runt och drömde om att själv äga  något sådant och hålla konferenser och retreats där.

julmarknad lesjön rossön rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

Havtornsshots från Tåsjödalen Bär och frukt. Fantastiskt gott!

rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

Det såldes strumpor, julsenap och karameller.

rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

Micke hade fullt sjå med att hälsa på alla bekanta från bygden, som såklart också passade på att charmas av mini-Micke (Viggo är rätt lik sin far)

 

rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

Otroliga byggnader som gav riktig julfeelingjulmarknad lesjön rossön rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

En stämingsfull granrisbock. Tänk att ha en sån som vaktar dörren vid jul.

rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp julmarknad

Ju närmare Jämtland man kommer desto fler kolbullar steks det. Kolbullar påminner om fläskpannkaka men görs utan mjölk och med mer smör och massor av smakrikt fläsk. Det finns i princip alltid på marknader i Jämtland och inne i Ångermanland, men jag vet inte hur vanligt det är i resten av landet. rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

Bakom sjön skymtade snötäckta berg och blåa dalar. rörströmsäldens fiske och vildmarksvamp

Julstrutarna prydde granen inne vid ståndet där det såldes getmese och salladsost av getmjölk.viggo på kälken

Viggo åkte kälke med farfarannica och viggo

Micke fångade mig och lillgurkan på bild.

img_1320_fotor

Snö och kälkföre. vintermarknad

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: