Plocktallrik för dagar när du inte orkar laga mat

blocktallrik snabb lunch

Finns det dagar då du inte orkar laga mat? Såna dagar har jag ibland och jag tror att det är något de flesta har upplevt. Kanske har du ingen energi och ork att laga någonting riktigt, eller så finns inte tiden, inspirationen eller råvarorna hemma. I perioder då man inte mår psykiskt eller fysisk bra kan det hända att man helst vill hoppa över lunchen eller middagen. Att äta blir ett nödvändigt ont, eller så är det själva matlagningen som känns övermäktig, fast man egentligen är hungrig.

Såna gånger tror jag att det är smart att tänka ”lite är bättre än ingenting”. Gör det inte så komplicerat, utan plocka ihop något av det du har hemma. En lunch måste ju inte bestå av lagad mat! Ibland kan ju till och med en plocktallrik kännas för komplicerad att få ihop, och då är det bara att sänka kraven ytterligare. Återigen, lite är bättre än ingenting. Att så mycket som skala en morot och tugga i sig är bättre än att inte äta någonting alls. Kanske har du ägg hemma, och knäckebröd? Bra! Där har du både protein, fett och kolhydrater.

Såhär kan en plocktallrik se ut för mig en sån där dag då jag inte orkar göra en riktig lunch, och inga rester finns från gårdagens middag. En avokado får bidra med en bra fettkälla, ett par kokta ägg och lite linser ger både protein, fett och massor av näring, linser och lite lök och paprika kompletterar på grönsaksfronten. Serverar man ett gott bra bröd till så är det en perfekt kolhydratkälla som inte kräver tillagning. Utan att egentligen laga något mer avancerat än ett kokt ägg så har jag fått ihop en lätt lunch med både fett, protein, kolhydrater och grönsaker.

Tumregeln för att själv komponera en sån här nödlösnings-tallrik är att tänka på att få någonting från varje grupp: fett, protein, kolhydrater och så någon frukt eller grönsak.

  • Fettkälla – kan vara en oljedressing, avokado, oliver, nötsmör, matfett på smörgåsen, eller fettet som finns naturligt i t ex ägg, lax, makrill på burk.
  • Proteinkälla – Ägg, linser, ärter, eller bönor på burk som inte behöver tillagas. Rester av fisk eller kött, keso eller kvarg, makrill eller tonfisk på burk.
  • Kolhydratkälla – Bröd är det snabbaste lösningen. Couscous går snabbt att laga. Rester av potatis, pasta eller liknande är såklart suveränt.
  • Grönsaker/frukt – frysta ärter går snabbt att tina, en frukt efter maten, färska grönsaker som snabbt skärs upp.

Ett svar till ”Plocktallrik för dagar när du inte orkar laga mat”

  1. Ja, det där ser himla gott ut! Mat behöver inte vara så svårt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: