Mina topp 6 bästa redskap i köket

smoothie med avokado och blåbär

Det finns en uppsjö av olika köksredskap, maskiner, prylar och knivar för den som gillar matlagning och inredning. Men vilka köksredskap är egentligen användbara på riktigt, när nyhetens behag lagt sig?

Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg om vilka köksredskap som jag använder mest och är mest nöjd med. Jag tycker att bra köksredskap gör stor skillnad i hur snabbt och enkelt det går att tillreda maten. Ibland har jag testat nya produkter som förvisso funkat bra, men av olika anledningar stått orörda i skåpen. Den här listan innehåller ingen av de produkterna, utan bara köksredskap som jag år efter år har fortsatt att använda regelbundet och trivts med.

Såhär när vi börjar närma oss jul så är många på jakt efter julklappar och köksredskap av bra kvalitet passar bra som present till många. Så här kommer min topp-sex lista på trogna följeslagare i köket. Mina bästa vänner i mat-vardagen. Samtliga har jag levt med under åratal och därmed testat ur ordentligt.

hackade grönsaker salladslök paprika dietistblogg matsmart

1. En bra kniv är kockens bästa vän.

Jag är övertygad om att en riktigt bra kniv är grunden till att det blir roligt att laga mat från grunden. Varesig du ska hacka nötter, skära kött, hacka grönsaker eller skåra bröd så är en vass kniv en bra investering som gör jobbet enkelt. Min mest älskade kniv fick jag i present av min äldsta bror – en grönsakskniv från Global.  Jag sa till försäljaren att jag ville ha en kniv som fick tomaterna att ramla sönder bara man pekade på dem med kniven, och det fick jag. Var noga med att slipa din kniv på rätt sätt – vissa knivar som Global till exempel är slipade i en annan vinkel än andra knivar, och går man då över dem med fel slipvinkel förstör man skärpan.

Vill du bara investera i en enda kniv så rekommenderar jag en vanlig kockkniv, den är användbar till mycket.

11 Skinkstek uppifrån cut

2. En lättdiskad stavmixer med multifunktion

Stavmixern använder både jag och Micke varje dag. Vi kör smoothies direkt i dryckesglaset, sköljer av staven på en gång och så är den redo för användning. Soppor och röror mixas enkelt direkt i skålen eller grytan. Jag har en Braun stavmixer med metallhuvud som är smalt nog att gå ned tillräckligt djupt i våra dryckesglas. Med ett enkelt klick byter jag till visptillsatsen och vispar grädde eller majonnäs.

Viktigast att tänka på i valet av stavmixer är enligt mig att den är lätt att rengöra, vilket innebär att den måste ha avtagbar mixerdel som kan knäppas bort från själva ”motordelen”, samt att den är tillräckligt stark för att mixa ganska tjocka röror. Jag har använt en Braun 450 watt av samma variant i troligen mer än 10 år och endast behövt byta den en enda gång för att jag brände sönder den genom att mixa någonting riktigt tungt lite för länge. En mixerstav av metall är bäst om du vill mixa varma soppor och liknande, eftersom plast kan lösa ut ämnen som misstänkts kunna påverka hälsan på lång sikt vid upphettning.

En bägaren är superbra att mixa smoothies, majonnäs eller annat i. Minihackaren brukar jag använda till att göra hummus och mindre mängder av andra röror, och vispen är suverän som alternativ till elvispen.

smoothie med två lager blåbär grönkål lingon hälsosam smoothie

3. Två olika stekpannor

Gjutjärnspannan

Jag använder två olika stekpannor: en gjutjärnspanna som ger perfekt stekyta, samt en keramisk panna med non-stickfunktion som är bra när jag vill laga mat med lite lägre fettinnehåll. Non-stickpannan är också av traktör-typ, vilket innebär att man kombinerat höga kanter och stor stekyta så att pannan blir ett mellanting mellan kastrull och stekpanna. Perfekt för att göra grytor där man först vill steka och sedan puttra.

Gjutjärnspannor finns hos de flesta tillverkare av stekpannor. Jag har en som ser ut såhär. (adlink). För dig som låta maten ”gå färdigt” i ugnen kan det passa bättre med en panna som är helt i metall och tål att användas i ugn, som Skeppshults Noir  som funkar på alla värmekällor – även öppen eld… Det viktiga att komma ihåg när det gäller gjutjärnspannor är att de ska diskas för hand med hett vatten – inte med diskmedel. Hanterar du dem rätt så håller de till barn, barnbarn och barnbarnsbarn, så det kan vara en god investering. Av samma anledning kan man också fynda gjutjärnspannor på loppis om man håller ögonen öppna.

Keramisk non-stickpanna

När det gäller pannor med non-stickbeläggning bör man vara lite kräsen, eftersom många pannor släpper ifrån sig ämnen som av forskare misstänkts kunna ha hälsovådliga effekter på lång sikt.

Jag fick för många år sedan möjligheten att testa Green-pan och har sedan dess bara köpt såna kastruller (förutom gjutjärn då). Det ska understrykas att jag skaffat mig NYA varianter av pannor och kastruller från Green pan – jag har bara behövt ersätta en enda. Deras pannor håller med andra ord riktigt bra. Stekpannorna från Green pan är belagda med Thermolon, ett keramiskt non-stick-lager som tillverkats av sand. De innehåller inget bly, kadmium, PFAS eller PFOA och presenteras därmed som ett hälsosamt alternativ både för matlagare och för miljön. Jag har läst en del just om hur ämnen från plast och beläggningar kan vara hormonstörande och på olika sätt påverka kroppens funktioner, både som miljöombud på min arbetsplats och under min utbildning, och sedan dess är jag noga med att kolla upp materialen i produkter jag köpet.

Jag har haft min äldsta panna från Green pan i fem år och är supernöjd. Även om non-stickfunktionen försvagats något så finns den i grunden kvar och pannan går att använda, i motsats till de där teflonpannorna vars yta smulas sönder och hamnar i maten efter några år. Zwilling verkar använda samma teknik som Green pan, men jag har ingen erfarenhet av just de pannorna. Här hittar du några olika varianter av Green pan.

woka grönsaker

En bild från vårt lilla kök i vår lägenhet i centrala Östersund (några månader innan min första Green pan tog plats i köket, faktiskt).

4. Pepparkvarn

Det kan låta simpelt att mitt fjärde tips är en futtig pepparkvarn. Men faktum är att jag har svartpeppar i nästan allt jag lagar och jag tycker att det är stor skillnad på färdigmalen peppar och nymalen. Så mitt råd är att satsa på en trevlig och snygg pepparkvarn och aldrig mer köpa färdigmalen svartpeppar. Kanske kan du matcha din kvarn med övrig köksinredning? Jag fick en vacker kvarn i gjutjärn från Skeppshult av Micke  – den matchar min gjutjärnsstekpanna och är lätt att vrida runt och fylla på. Snygg är den också. Den och många andra hittar du här. Kanske en från Le Creuset i den klassiska vackra orangea färgen?

pitabröd 5

5. Hushållsassistenten fixar brödet – eller färsen

När jag som liten kom med gigantiska brödpåsar till klassens brödförsäljning undrade någon hur jag orkade stå och knåda så mycket bröd. Jag fattade inte alls. Jag var ju uppvuxen med en sån där hushållsassistent som knådar bröddegar på flera liter åt gången, och tänkte att en sån har väl alla. Genom åren har jag ägt flera stycken. Jag har nämligen bytt upp mig till nyare exemplar, men alla har varit second-hand-exemplar av Elektrolux klassiska assistent. Den såg ut precis som Ankarrums fina, nya assistenter gör. Numera är ju Kitchen Aids robusta assistenter väldigt populära – och vackra är de – men dem har jag ingen personlig erfarenhet av även om jag önskar att det stod en röd eller crème-vit en på min köksbänk.

För dig som vill baka bröd regelbundet så är hushållsassistenten alltså mitt bästa tips. Den riktigt händige kanske vill använda den till att mala älgkött till färs eller riva grönsaker. Men jag använder den bara till brödbak.

rågsurdeg

6. Matberedaren fixar råkostsalladen och nötbollarna

Matberedaren är en oumbärlig backup i de fall där stavmixern inte är tillräcklig. Förutom att mixa större mängder på ett jämnare sätt så kan en matberedare också strimla, skiva och riva. Jag använder nästan alltid min matberedare när jag gör t ex vitkålssallad, rotfruktsgratänger eller mixar ihop raw-foodgodis och liknande, men en sjysst matberedare kan också vispa grädde – och kärna smör! – på ett kick med hjälp av en vippskiva. Ett måste om du gillar att greja i köket. Jag har en i äldre stuk från elektrolux men jag tror det finns många bra konkurrenter där.

mixade nötter elektrolyx matberedare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: