Filmjölksbröd med nötter och russin

 

December du mörka vintermånad, äntligen är du här. Som jag har våndats inför din ankomst, och samtidigt längtat den.

Det är fem månader sedan vår lilla familj flyttade in i vårt hus och sedan dess har vi skrubbat, städat, sorterat, plockat, sanerat, målat, målat igen, slipat, såpas och fixat så fort vi haft en ledig stund.

Målet har varit att få ordning lagom till jul, och nu när december slår sitt mörka grepp om husknutarna så kan jag med värme i hjärtat konstatera att jag aldrig haft en sådan julstämning i ett hem förut. Nästan varje vrå är pyntad med retro-ljusstakar, julstjärnor, second-hand ljusstakar, och ljusslingor. Ute på gården står två adventsgranar och lyser upp mörkret (här finns inga gatlyktor fast vi bor ett par knappa kilometer från stan, vilket jag är glad för). Till helgen väntar glöggfest med goa vänner och då åker den första granen upp på övervåningen – den som ska stå i vardagsrummet väntar vi med.

Det är jul i varje vrå, och jag myser. Jag har längtat så otroligt mycket efter den här julen, men det ligger också några orosmoln över mig. Uppsatsen ska vara klar måndag v. 51 och än återstår en hel del arbete. Kommer jag hinna? December månad är äntligen här med besked om huruvida jag kommer kunna ro hem detta projekt. Det har varit en minst sagt kämpig termin och jag kan inte beskriva hur mycket det skulle betyda för mig om jag lyckas lämna in en uppsats som jag är stolt över.

I julstädningen återfann jag äntligen receptet på denna fillimpa som jag lovat på instagram att dela med mig av. Det innehåller många ingredienser men eftersom det bara är att röra ihop så är det ändå enkelt, och så gott. Den ljuva doften av brödkryddor som fyller huset när man bakar är verkligen en bonus så här i adventstider.

 

img_0750

Filmjölksbröd med nötter och russin

1 bröd. Min fillimpa har en lite mindre mängd sirap än många andra recept, och innehåller en stor andel fullkorn. Var noga med att stryka mjölmåtten så att du inte råkar få för mycket mjöl, för då kan degen bli för torr. Ekologiska produkter känns alltid fräscht, men om du vill välja någon produkt som ska vara eko så skulle jag tipsa om att vara särskilt noga med att använda ekologiska russin, eftersom produkter från druvor (alltså vindruvor, russin, vin) ofta är hårt besprutade.

1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2,5 dl rågmjöl (fint eller grovt)
3 dl vetemjöl
1/4 dl chiafrön
1/4 dl hela linfrön
1,5 dl solrosfrön
1,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl valnötter
0,5 dl sötmandel
1,5 dl russin

4,5 dl filmjölk
0,5 dl sirap

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser väl i en skål.
  • Blanda filmjölk och sirap i en skål och blanda sedan med de torra ingredienserna till en jämn smet.
  • Klicka ut degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Tips! Strö lite mjöl över degen och skapa mönster med en kniv.
  • Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.
  • Tag ut brödet, vält ut brödet och låt svalna under bakduk.

filmjölksbröd 7

img_0785

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: