Recension: Supermat för familjen av Jamie Oliver

supermat för familjen Jamie Oliver

Författare och fotograf: Jamie Oliver
Översättning: Per Hasselquist
Förlag: Bonnier Fakta
Form: Superfantastic
Antal sidor: 285
Finns att köpa på adlibris (Supermat för familjen) eller bokus (Supermat för familjen)

Jamie Olivers senaste kokbok Supermat för familjen bygger vidare på hans tidigare bok med samma tema.

Det här är en bok för den ambitiöse vardagsmatlagaren som vill uppleva nya smaker i vardagen utan att behöva gå på restaurang. Bland annat så har Jamie tagit en del klassiska recept på ”comfort food” och gjort hälsosammare varianter av dem. Här finns allt från matiga frukostar (som chokladgröt med grekisk yoghurt) till recept på isglass gjord av frukt som passar barn och vuxna. Bland middagarna kan nämnas Japansk Misogryta med tofu, Afrikansk räkcurry med okraris, eller squash- och korvrisotto eller pocherad vardagskyckling i buljong. Recepten är näringsberäknade och fulla av grönt, fullkornsprodukter och med balanserat näringsinnehåll.

Få recept som lockar

Följer man recepten till punkt och pricka är jag säker på att man får en smakupplevelse utöver det en vanlig vardagsmiddag brukar kunna ge. Jamie Oliver har aldrig gjort mig besviken när jag följt hans recept. Tyvärr är det endast en handfull recept som lockar mig i boken, även om många fler av dem säkert hade förtjänat min uppmärksamhet.

Många olika ingredienser

Nackdelen är att recepten innehåller väldigt varierande ingredienser – man måste bland annat ha ett ganska avancerat kryddskåp om det ska flyta på bra i vardagen med recepten i boken. För varje blad man vänder kan man förvänta sig att en ny ingrediens dyker upp, vilket kan vara inspirerande, men också en nackdel i vardagen där det är enklast om man kan laga många rätter av få ingredienser.

Krock med den svenska matkulturen

Det lyser också väldigt tydligt igenom (enligt mig i alla fall) att boken är skriven med en annan målgrupp än den svenska, att boken är direkt översatt från engelska och därmed såklart inte på något sätt justerad för att anpassas till den svenska matkulturen som jag känner den. Det är någonting med stilen på maten, kommentarerna till recepten, och vissa av de hälsotips som ges i bokens sista kapitel som tydligt skvallrar om att bokens förmodade läsare är av en annan kultur än den svenska. Spännande för all del, men det gör också att det skär sig lite grann för mig personligen när jag försöker föreställa mig den här boken som vardagskokbok. Ja, för mig är mat för familjen lika med vardagsmat. Jag tror att det här kan göra att boken inte alls uppfattas som ”Familjekokbok” för oss här i Sverige, medan den i andra länder kanske tjänar sitt syfte mycket bättre.

Inspiration och vägledning till världens mat för den ambitiöse

Är man däremot ambitiös, vill göra vardagens middagar till en social höjdpunkt tillsammans med familjen, eller sätta färg på helgerna fast på ett hälsosamt sätt, så kan Jamies senaste kokbok ge dig tydlig och pålitlig vägledning till hur du relativt enkelt svänger ihop indiskt, thailändsk, amerikanskt eller italienskt från grunden. Jag skulle påstå att det är en fördel att ha en hyfsat bra matbudget och ett någorlunda välutrustat kök.

Sunt och balanserat

Som slutord så innehåller boken en mycket varierad repertoar med allt från veganskt till rött kött, en hel del kyckling och fisk, med en betoning på lättare rätter. Det är uppfriskande att se en bok som innehåller både pasta, mjölk och annat ”farligt” som ändå vågar titulera sig som Superfood-bok. Hälsotänket är långt ifrån trendigt, det är istället sund och balanserat. Återigen har Jamie själv fotograferat all mat, och även om det inte är på nivån matporr så gör han maten rättvisa. Om valet står mellan ”Jamies Supermat” och den nya ”Supermat för familjen” så känns den förstnämnda trots all mer relevant och spännande.

Tack till Bonnier fakta för recensionsexemplar. Foto på omslaget lånat från Bonnier Fakta.

3 svar till ”Recension: Supermat för familjen av Jamie Oliver”

  1. Köpte boken i julklapp till mig själv.Första bladen såg lovade gott, men sen blev den väldigt ” engelsk”.Håller med ” mot bättre hälsas åsikter”. En flopp tycker jag. Tack för din blogg!

  2. Jag tror att vi i Sverige redan har en mycket bättre vardagsmatskultur än england och us så när de ska ”lära oss” att laga nyttig mat blir det lite konstigt!

    1. Ja, jag tror du har helt rätt där. Det skiner verkligen igenom att vi har olika ”problem” att brottas med i våra olika länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: