Ett lapptäcke av kultur

plommonkaka och kaffeSolen skiner på mitt ansikte där jag går över den halvfulla parkeringen på morgonen på väg mot caféet. Det finns kyla kvar i luften men det känns att våren kämpar för att bryta igenom den grå vintern som så länge haft sina klor i oss. Mina skor knastrar emot den isiga snön och ispartierna som är fulla av frysta spår efter trafik och fotgängare.

Ett ljud hörs och det bryter igenom alla mina sinnen och får våren att värka ända från min rygg och ut i mina fingertoppar. En sågklinga som skär igenom trä. Ett motorljud som ekar mellan husväggarna i vår lilla stad. Det är en motorsåg som hörs såga i några ovälkomna buskar invid mitt favoritcafé i stan, och ljudet ekar hela vägen från min barndoms somrar.

För många är det där ljuder bara ett oljud som många andra, kanske lite extra störande eftersom det inte hör till de vanliga ljuden i en stad om fredagen. Men för mig öppnar det dörren till varenda sommar jag hörde pappa såga i stockarna bredvid vårt solgula hus i Bygdom. Stockarna som skulle bli till ved genom många timmars arbete doftade ljuvligt av furu och björk när motorsågens kedja arbetade sågen genom de tunga trädkropparna. Ljudet tar mig tillbaka till de där oändliga somrarna då pappa levde och jag bara var ett litet barn.

I mitt arbete som doktorand har ordet kultur blivit viktigt, och jag har försökt förstå vad det egentligen innebär. Matkultur är såklart en viktig hörnsten i Måltidskunskapen, som är mitt forskningsämne. Jag tänker att ordet kultur ofta används väldigt slarvigt och snävt som någonting högt uppsatt och lite fint i kanten. Att gå museum eller konserter eller att kunna slänga sig med nobelpristagande författares namn. Men kultur är så mycket, mycket mer än det. Kultur är allt vi människor gör och skapar. Hur vi väljer att bete oss i kön på caféet. Ibland är det svårt att se att det vi gör är en del av vår kultur, och ofta blir det bara tydligt när vi hamnar i situationer där människor omkring oss har en annan kultur som skiljer sig från vår, såsom på en resa till ett främmande land. Hela tiden formas vi av kultur och är med och skapar kulturen själva. Den är inte statisk utan förändras hela tiden.

Kultur är allt det där som får det att pirra i kroppen när jag hör ljudet av en motorsåg. En kultur jag delar med min familj och alla andra som växte upp i den där vackra byn där både morgonsol och kvällssol nådde oss på sommaren och där husen ofta värmdes upp av eld, där röken steg från varje hustak i den kalla vinterluften. Kultur är att välja att sitta på ett café och äta fil till frukost och samtidigt läsa artiklar, ensam men ändå inte ensam. Att elda i skogen och dricka kokkaffe ur en stålkopp. Kultur är hur du väljer att fira ditt fredagsmys – att du ens kallar det fredagsmys. I mötet med andra människor och i mötet med saker vi människor skapat ägnar vi oss åt kultur och det vackra är att vi delar bitar av vår egen kultur med så många olika grupper; vår familj, våra vänner, våra arbetskamrater, vårt land, andra länder och nationaliteter. Vi är inte en del av en enda kultur, utan av många. Som ett vackert lapptäcke.

En bit av min egen matkultur delar jag med våra grannar i Finland. Min familj har rötterna i Finland och som vuxen har jag sett och förstått att mina ord för vissa maträtter, och de rätter som hamnat på vårt middagsbord när jag var liten många gånger hade mer gemensamt med den Finländska matkulturen än med den Ångermanländska, vilket på ett sätt är fascinerande eftersom jag är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och inte flyttade därifrån förrän jag tog min dietistexamen. Hemma hos oss hette det till exempel plättar om smeten var stekt i en stekpanna eller lagg – oavsett om plättarna var stora eller små. Gräddades smeten i ugnen så var det pannkaka. Förra månaden hade jag nöjet att träffa en finsk professor i Matkultur, och för henne var det samma sak – plättar är i panna, pannkaka i ugn. Trots att vi var födda i olika decennier och i olika länder så delade vi denna  del av vår matkultur.

Kommentera gärna dina tankar kring matkultur, kanske du har något spännande minne knutet till ämnet som du vill dela med dig av?

Kokospannkakor med havregryn, ägg, blåbär, kokosmjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: