Föreläsning hos Rotary

Idag var jag inbjuden att föreläsa för Örnsköldsviks Rotaryklubb om mitt bloggande. Jag har ju föreläst en del om kost och hälsa i olika sammanhang och det kändes fantastiskt roligt när de hörde av sig och ville att jag skulle prata om mitt bloggande som omväxling.  Sociala medier och bloggande var något ganska nytt  för många i denna grupp med en ganska hög snittålder Några i gruppen var helt obekant med  vad Instagram var, andra var redan aktiva i olika sociala medier.

Jag berättade om min resa från att ha bloggat spretigt om allt och ingenting som 19-åring, till att nischa mig emot mat och hälsa, gå vidare och frilansa för Örnsköldsviks Allehanda, till att bli omnämnd som en av Sveriges 40 bästa matbloggar. Bloggandet har betytt så mycket för mig genom åren, framförallt som ett utlopp för min kreativitet, men jag lyfte också bland annat upp det kontaktnät man kan bygga genom sociala medier. För några veckor sedan knackade det på min dörr på mitt kontor i Umeå och en tjej utanför utbrast ”men är inte du dietistannica?”. Hon var där för att föreläsa för kostvetarstudenterna och ville fråga om vägen till föreläsningssalen, och det visade sig att vi var bekanta via Instagram. Där och då var det så starkt för mig vilket värde sociala medier kan ha. Hon var från Kalmar, jag från Örnsköldsvik, och här plötsligt stod vi i Umeå och var tjenis med varandra fast vi aldrig tidigare träffats.

Jag pratade mycket om hur viktigt det är och har varit för mig med integritet och att följa mitt hjärta. I det långa loppet vinner man på att vara sann mot sig själv och ha med sig hjärtat i sin aktivitet på sociala medier och i livet och karriären i stort.

Samtalen efter föreläsningen och frågorna som kom under föreläsningen var väldigt intressanta och inspirerande. Hur vågar man skicka ut sina tankar på en blogg, fritt för vem som helst att läsa? Hur bemöter man ”nät-troll” som bara är ute efter att uttrycka sitt hat och sin ilska? Tjänar du något på att blogga? Hur mycket tid ligger bakom ett inlägg? Och så den klassiska frågan till en dietist – vad valde du att äta från frukostbuffén? En person hade testat receptet på blueberry nicecream som jag lade ut häromdagen och gett det till sitt barnbarn som hade sagt att det var det godaste hen ätit! Att höra att man nått ut till barn med hälsosamma och goda recept är något av det roligaste som finns.

Jag pratade också om att alla har någonting att erbjuda – ingen är som du. Det budskapet hade gått in i hjärtat hos många och inspirerat, vilket jag tycker är roligt. Det är så lätt att vara hård mot sig själv och inte se sitt eget värde eller tro att man har något att tillföra. ”Alla andra kan ju redan allt jag har att säga/någon annan vet bättre än jag/osv”. Men – ingen är som du. Ingen är som jag. Våra historier och erfarenheter skiljer sig och därför har vi också alla något att tillföra.

Lite typiskt mig så glömde jag under föreläsningen att berätta a) Vad jag heter förutom ”Dietistannica”, b) Var man hittar bloggen och min Instagram (@dietistannica). Hade heller inga visitkort på mig utan fick skriva papperslappar. Haha!

Tack Rotary Örnsköldsvik för att ni bjöd in mig till detta spännande frukostmöte!

fullsizeoutput_6Mats Landgren, Rotary, och jag. Foto: Lars Söderlind, Rotary Örnsköldsvik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: