Kryddigt kokosris med kikärtsbiffar

Igår stod jag i köket och kände att jag  helt enkelt inte orkade laga middag. Jag var så trött och tänkte att idag fick det bli hämtmat. Så frågade jag Viggo vad vi skulle äta till middag. Han högg tag i senaste numret av Mer Smak och pekade på en rätt och sa ”vi ska äta sånt här”. Ja, kanske det, tänkte jag. Så jag satte igång. Någonstans längs vägen kom jag på att kikärtor säkert skulle vara gott till, och googlade snabbt upp ett enkelt recept som verkade gott. Kombinationen blev riktigt lyckad, så även om recepten redan finns där ute på nätet så ville jag åtminstone för min egen skull spara dem på bloggen. Jag använder ofta mitt eget bloggarkiv för att hitta åt recept på rätter jag lagar ofta. Bloggen har blivit en ersättning för den där lilla svart-röda boken som husmödrarna förr alltid verkade anteckna allt viktigt om mat i. Min egen lilla hushållskokbok.

Jag tycker alltid det är så häftigt när en smak eller doft får mig att minnas saker. En maträtt kan ta oss tillbaka och låta oss minnas saker vi kanske hade lagt i minnenas arkiv. Kombinationen av de här två rätterna som vi åt tillsammans påminde mig om min barndoms klassiska ”kyckling och ris med currysås” som åts ofta och regelbundet hemma hos oss när jag var liten. Mamma köpte aldrig färdiggrillad kyckling som många gör idag, utan fiskade upp en fryst hel kyckling ur frysdisken på Rimi. Den låg sedan i den vattenfyllda diskhon och tinade under dagen, och på kvällen penslade hon den med kryddor och grillade den själv i ugnen. Den serverades alltid med ”vanligt” vitt ris, utan undantag, och med en klassisk  currysås och en kall grönsallad.

Den här vegetariska, currymättade rätten slank efter lite bus och slams faktiskt också ned hos Viggo, trots alla olika kryddor. Det här kommer jag laga igen. Även om den är gul gul gul istället för att variera i färg, även om både biffen och riset är åt det mjuka hållet och smakerna är curry+curry, istället för att innehålla olika konstraster och konsistenser, så landade den gott hos hela familjen. Ni får förresten ursäkta den tråkiga bilden – batteriladdaren till min kamera har kommit bort och lämnat mig åt min mobilkameras öde…

DSC_0733Kryddris med kokosmjölk

(4 port) Det här receptet är min egen variant av ett recept på indiskt kryddris som jag hittade i tidningen Mer Smak. Eftersom vi har en liten grabb här hemma som inte gillar stark mat så fegar jag lite med chilin, men för dig som gillar stark mat går det bra att öka mängden sambal oelek eller byta ut det emot en färsk chili som du fräser tillsammans med kryddorna. Servera gärna med färska, råa grönsaker eller sallad som konstrast emot det kryddiga.

3 dl basmatiris
1 gul lök, hackad
2 msk finhackad färsk ingefära
2 krm sambal oelek eller mer efter smak
1 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk kardemumma
1 rejäl klick smör
6 dl vatten
1 tsk salt

3 stora tomater
en handfull färsk spenat
1 dl kokosgrädde/kokosmjölk

  • Lägg riset i vatten för sköljning medan du förbereder lök och kryddor.
  • Fräs hackad lök och hackad ingefära, sambal, gurkmeja och kardemumma i smör på medelvärme.
  • Skölj riset, tillsätt det i grytan och rör om. Häll på vatten och tillsätt salt.  Koka upp, rör om och sänk sedan värmen och låt riset koka färdigt under lock.
  • När riset kokat färdigt tillsätter du tomaterna skurna i bitar, spenat och kokosgrädde och rör om. Servera med t ex vegetariska kikärstbiffar.

 

Kikärtsbiffar med currysmak

(4 port) … och det här receptet har jag snott från Ica och modifierat något, men inte mycket. Tack för det, Ica!

2 förpackningar kokta kikärter (motsvarande ca 450-500 g kokta/avrunna kikärtor)
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk majsstärkelse (går att byta ut emot någon matsked vetemjöl)
2 ägg
2 tsk gul curry
salt (ca 1/2-1 tsk efter smak)
några nypor svartpeppar
rapsolja till stekning

 

  • Häll av kikärterna i ett durkslag och skölj dem. Skala morötter och vitlök. Riv morötterna fint och finhacka vitlöken.
  • Mixa kikärterna och vitlöken till en massa i en matberedare. Tillsätt majsstärkelse, ägg, curry, salt och svartpeppar och fortsätt att mixa en stund tills du får en hyfsat jämn smet.
  • Blanda ner morötter och mixa snabbt så att allt blandar sig utan att slå sönder morötterna. Ta bort mixerkniven och blanda färdigt smeten med en slickepott.
  • Hetta upp olja på medelvärme i en stor stekpanna. Klicka ut biffar och stek på båda sidorna tills de fått fin färg och blivit fasta. Servera t ex med kryddriset ovan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: