Dags att fylla frysen med hälsosamma bär

IMG_0919Nu har nog blåbären, hjortronen och många andra bär mognat i hela landet. Du kanske har hört att våra svenska bär, såsom blåbär och lingon som växer i drivor i skogen där allemansrätten ger dig rätt att skörda dem gratis,  innehåller betydligt mer nyttigheter än de importerade så kallade ”superbären”.

Förutom skillnader i själva näringsvärdet mellan våra inhemska bär och t ex acaibär, gojibär och liknande, så finns det faktiskt en sak till som gör att de bär du själv kan plocka i skogen kan bidra till en bättre kost överlag: de kostar inte lika mycket, och det kan få oanade effekter på din hälsa om du spelar dina kort rätt.

De flesta av oss har en mer, eller mindre, begränsad ekonomi att förhålla oss till. Om du vill äta god, hälsosam och miljömässigt och etiskt hållbar mat gäller det att satsa dina pengar på rätt häst. Du som har möjlighet att själv fylla förråden med blåbär, lingon, svarta vinbär, hjortron, jordgubbar eller andra bär kan spara stora slantar jämfört med att köpa exotiska bär, vilka kanske dessutom torkats och malts till pulver vilket gör att de säljs till ett ännu högre pris än om de varit färska. Då får du mer pengar över till att köpa andra bra råvaror och kan alltså äta ännu bättre mat överlag, samtidigt som du får njuta av svenska bärs hälsofördelar och fantastiska smak och färg. Så ut i skogen, alla som kan! Att vistas i skogens naturliga miljö har dessutom visats ha positiva effekter på hjärnan – visst mår man helt enkelt gött och slappnar av lite extra i skogen?

För dig som inte kan plocka själv går det såklart att köpa bär, ofta till ett betydligt bättre pris jämfört med att köpa exotiska bär i butiken. Att köpa bär nu när det är säsong är också ofta billigare än att senare i vinter köpa pyttesmå förpackningar av blåbär och lingon i mataffärens frysdisk. Jag såg bland annat ett prisexempel härifrån Örnsköldsvik där blåbär såldes för 25 kr kg orensat, så om du har tid och ork att åtminstone rensa bären själv kan du komma undan till ett riktigt bra pris. Dåligt med frysförvaring hemma? Kanske du har någon släkting med lite plats över i frysen, eller så kan du försöka dig på att torka bären – och förvara dem i skafferiet.

Idag njuter jag av en smoothieskål gjort på blåbär, banan, kvarg, yoghurt och mjölk, toppad med pumpafrön, kokos och mandel. Idag ska jag fortsätta jobba med att göra en litteraturöversikt till mitt avhandlingsarbete. Dessutom ska jag gå en promenad i den svala morgonluften. Jag har haft ont i kroppen och svårt att röra på mig hittills under graviditeten men igår testade jag att yoga lite först för att sträcka ut kroppen och på så vid förbättra min hållning, och sedan gå en promenad innan dagens alla små sysslor tröttade ut mig. Det visade sig vara ett perfekt koncept, och de fruktade problemen med foglossning efter motion uteblev också helt oväntat, så jag ska se om kroppen håller för ännu en promenad. Att kunna röra på mig får mig att känna mig levande!

smoothiebowl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: