Veganska chokladbollar med dadlar (utan nötter)

veganska mjölkfria nötfria chokladbollar med dadlarMin kalender säger ”Gör en litteraturöversikt på ditt forskningsområde”. Right. Vad har skrivits hittills om gourmetrestauranger betydelse för landsbygdsutveckling? Vilken betydelse har lokala matproducenter för restaurangernas etablering på landbygden?

Hjärnan säger dock något annat än kalendern tycker att den ska säga; ”Du ska snart föda barn! Förbered dig! Hur ska du klämma ut en hel bebis ur din kropp hade du tänkt?”.

Kroppen säger ”Sooooov. Du är trööööött. Du blir tyyyngre och tyyyngre…”. Kombinationen doktorandstudier och 10 sista veckorna av graviditet är inte särskilt lyckad enligt mig. Nattsömnen avbryts ideligen, stundom av krypande ben, stundom av en numera rätt så stor bebis som bestämmer sig för att öva kickboxning kl 2 på natten. Inte ens kaffet kan bryta hjärntröttheten som infaller sig på dagen.

I ett tappert försök att pigga upp hjärnan snodde jag ihop dessa chokladbollar (originalreceptet hittade jag här). De blev dödligt goda. Till skillnad från vanliga chokladbollar passar dessa för både veganer och mjölkproteinallergiker, och använder du glutenfria havregryn blir de också glutenfria. Genom att använda dadlar istället för vanligt socker tillför du chokladbollarna lite mer näring. Dadlar innehåller en hel del socker men också en del mineraler och kostfibrer. Den mjuka konsistensen gör smeten härligt mjuk. För att inte tala om den goda smaken de tillför.

Veganska mjölkfria nötfria chokladbollar med dadlar

Veganska chokladbollar med dadlar

(ca 8 st) Dessa dödligt goda veganska chokladbollar går snabbt att göra och passar bra att bjuda såväl veganska, mjölkfria och laktosintoleranta vänner på. Använd glutenfria havregryn så kan även kompisen med celiaki komma på kalaset. Även nötallergiker tål dessa eftersom kokosnöten inte är släkt med andra nötter, och allergi emot kokosnöt är mycket ovanligt.

2 dl havregryn
7 st färska urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
0,5 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kakao
ca 1,5 msk kallt kaffe

+ ca 0,5 dl kokosflingor att rulla bollarna i.

  • Lägg havregryn, urkärnade dadlar, kokosolja, 0,5 dl kokosflingor, vanilj, salt och kakao i en mixer. Mixa så att allt blandas väl. Tillsätt kaffet under mixning lite i taget tills du får en lagom konsistens på smeten.
  • Gör 8 bollar av smeten och rulla dem i kokosflingor. Förvara i kylskåp eller frys.

Veganska nötfria mjölkfria chokladbollar med dadlarchokladbollar med dadlar

Ett svar till ”Veganska chokladbollar med dadlar (utan nötter)”

  1. Åh vad gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: