Efter graviditeten – Längtar-listan

 

Viggo kramar magen 39+1

Nu har datumet passerat och bebisen kommer förhoppningsvis när som helst, även om det faktiskt känns som om det ALDRIG kommer att hända. Att vara gravid är inte riktigt min cup of tea. Jag känner mig otroligt begränsad och har svårt att träna och röra mig som vanligt. Lägg där till en rejäl dipp i järnvärdet ner till 97 (som dock har korrigerat sig nu upp över 130), illamående, koncentrationssvårigheter och en faslig variation av olika sorters smärta och obehag, så är det lätt att förstå att det finns en hel lista av saker jag längtar efter när graviditeten är över. Här kommer en liten lista som jag tänker kan vara rolig att komma ihåg senare när jag ser tillbaka på graviditeten. Och så ett par bilder från vecka 39!

Saker jag längtar efter att kunna göra efter graviditeten.

  • Att kunna gå långa promenader. Av allt jag saknar under graviditeten så är min längtan efter att kunna röra på mig som vanligt absolut störst. Graviditeter begränsar i ett tidigt stadium min förmåga att röra på mig och träna, vilket gör att livet känns lite halvt. Att få följa naturens skiftningar under årstiderna längs promenadstigen får mig att känna mig levande. För att inte tala om vad lite friskluft, lätt motion och ett telefonsamtal till en god vän kan göra för måendet. De där telefonsamtalen tycks aldrig bli av om jag inte får promenera.
  • Yogapass på gymmet. Jag har fortsatt att träna yoga under hela graviditeten om än i mindre utsträckning. Det har blivit kortare pass på allt från 5-30 minuter med fokus på stretching och avslappning och det har hjälpt mig att sova bättre på nätterna eftersom det minskat krypningarna i benen och hjälpt musklerna att slappna av. Hållningen ändras ju när man bär en bebis i magen och det är lätt att få ont i höfter, rygg m.m. Men tänk att kunna gå på ett utmanande, styrkefokuserat yogapass med en massa andra människor igen!
  • Ok, mer träning. Jag längtar efter känslan som infinner sig efter ett tungt styrkepass på gymmet. Hur gott mat smakar efteråt. Jag längtar efter gymmet.
  • En kall öl, och ett glas rött vin. Jag kan inte säga att jag tycker det är svårt att låta bli alkohol eller att det är något jag tänkt på särskilt ofta under graviditeten, men jag njuter gärna av en god öl eller ett gott vin då och då, mycket hellre än godis eller liknande. Det är otroligt få sorters öl som är helt och hållet alkoholfria. Jag vet att vissa dricker drycker med alkoholhalt på 0,5 % under graviditeten men rekommendationen är att undvika alkohol helt och hållet under graviditet och det finns endast några få sorter vin och öl att välja på som har 0,0 % alkohol. Tänk att få botanisera bland alla olika sorter och känna de komplexa smakerna och hur de kombinerar sig med matens smaker igen.
  • Jaja, vi fortsätter med klichéerna. OST! Inte den starkaste längtan jag har, men det vore inte fel med en bit brie på ett gott bröd.
  • Att slippa be om hjälp med allting. Det är frustrerande att inte kunna bära saker själv utan behöva be någon annan om hjälp hela tiden.
  • Tempo! Jag är en energisk person och gillar att göra mycket, men graviditeten bromsar mig så otroligt mycket. Jag längtar efter att kunna använda all den där energin igen.
  • Matlust. Jag har inte haft några speciella cravings eller aversioner under denna graviditet men det har känts lite svårare att laga mat. Ingenting har känts lika gott som förut. Kanske är det bristen på träning som gjort sitt till. Jag längtar efter att få tillbaka samma matlust och vilja att testa nya recept som jag brukar ha.
  • Just nu längtar jag efter att slippa smärtan. Jag tror att jag har upplevt 20 olika typer av smärta och illamående under graviditeten och de verkar bara bli fler och fler. Just nu känns det till exempel som att bebisen sparkar på min ländrygg inifrån, vilket gör otroligt ont.Mest av allt längtar vi här hemma såklart efter bebisen. Att få träffa vårt älskade barn. Jag längtar efter mysiga amningsstunder och en sovande bebis på magen. Såklart!

viggo tigerStorebror (numera ofta en Tiger/världens starkaste björn) som är fast besluten att lillebror ska få heta Mikaela. Det går inte att övertala honom till någonting annat, och det har han hållit fast vid i flera månader!

Foto: Mikael Sundelin Redigering: Annica Långvall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: