Recension: Shakshuka av Nidal Kersh

Shakshuka Nidal Kersh recension

Titel: Shakshuka. Jerusalems kök. Mat utan gränser
Utgivning: 2017
Författare: Nidal Kerch
Fotografer: Lennart Weibull
Förlag: Bonnier fakta
Antal sidor: 201
Köpställen: Adlibris Bokus CDON

Maträtter och matminnen. Likt en flygande matta svepte Nidal Kersh kokbok Shakshuka iväg mig på en spännande resa till en plats jag aldrig besökt: mellanöstern. Författaren beskriver Jerusalem som ett slags smältdegel där både kulturer och världsreligioner smälter samman vilket också påverkat matkulturen i området. Mellanösterns kök inspirerar mig mer och mer  i min matlagning genom sina sköna smaker och därför var det underbart att få denna bok i handen. Här finns recept på flera klassiker såsom baba ganoush, baklava och självklart den underbara tomatgrytan Shakshuka där ägg får koka i kryddig tomatsås. Författaren driver Falafelbaren på Södermalm i Stockholm så givetvis finns kungen av vegetarisk mat med bland recepten. Under min masterutbildning i nutrition lärde jag känna härliga människor från olika delar av mellanöstern och när vi satt och pratade mat – allt som oftast – dök ibland ingredienser eller rätter upp som jag aldrig riktigt förstod vad det var. Äntligen får jag nu en riktig förklaring till vad za’atar är! Jag som älskar vegetarisk mat söker ofta inspiration i länder långt bort från oss här i den kalla norden och just Shakshuka, som fått ge namn åt boken som en symbol för Jerusalems gränslösa mix av kultur, är en maträtt jag ofta lagar olika varianter av.

Shakshuka Nidal Kersh recension

Shakshuka är dock mer än bara en kokbok. Genom de första fyrtio sidorna får vi höra historien om Nidals familjehistoria, om matminnen, om fruktansvärda tyranner i historien som påverkat dagens verklighet. En i sanning spännande historia som jag hade stor behållning av där jag satt vid vårt matbord med massvis av tända ljus i mässingsljusstakar och en kaffekopp i handen och dök ned i Nidal Kersh berättelser om både hans egna matminnen, om Israel-Palestinakonfliken via matens perspektiv, och om historiska platser däromkring.

Förutom vackra, spännande fotografier och matminnen är boken som sagt också full av recept som får det att vattnas i munnen. Jag gillar när en kokbok ger mig chansen att laga nya rätter av det jag brukar ha hemma. Visst kan jag gärna addera några nya ingredienser, men jag vill inte behöva förnya hela mitt sätt att handla mat eller köpa tio nya ingredienser som var och en bara kan användas i en enda maträtt. Det håller inte i min vardagsmatlagning – och eftersom vardagen ju dominerar mitt liv så är vardagsmatlagningen viktigast för mig. Jag gillar maträtterna i boken eftersom de känns okomplicerade och ofta innehåller lagom många ingredienser för att lyckas balansera på den berömda linan mellan spännande och krångligt. Massor av grönsaker, en del för mig nya kryddor (Sumak!), mättande och sunt. Fokus på vegetabilier (även om det även finns kötträtter i boken) och massor av baljväxter vilket jag såklart älskar. Recepten innehåller ofta 8-10 ingredienser inklusive kryddblandningar och matfett vilket är alldeles lagom. Visserligen kräver det att man har vissa kryddblandningar färdiga i kryddskåpet, men eftersom samma kryddblandning kan användas i flera rätter känns det helt okej.

Vare sig du söker recept på mellanösterns bästa mat, eller bara vill ha en spännande berättelse i kokbokform och frossa i en ny matkultur så vill jag varmt rekommendera dig att addera Shakshuka till din bokhylla. Och ja just det – den är förbaskat snygg också!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: