Recension: Maten – Ditt bästa träningsredskap av David Ek

9789174247787

Titel: Maten – Ditt bästa träningsredskap
Utgivning: 2018
Författare: David Ek
Foto: Nadja Odenhage, Frida Wismar
Recept: Veronika EK
Förlag: Bonnier fakta
Antal sidor: 192
Kategori: Idrottsnutrition
Köpställen: Adlibris Bokus

Är du seriös med din träning? Då behöver du också vara seriös med ditt ätande och det kan David Eks bok hjälpa dig med.

David Ek (tidigare Jonsson) är näringsfysiolog och jobbar bland annat med utbildningar på Svenska näringsakademien och har undervisat i idrottsnutrition under flera år. Han har ett förflutet som elitsimmare och tränar fortfarande på hög nivå. Han har tidigare skrivit boken Magsmart . Här använder han denna kombination av yrkeskunskap och personlig erfarenhet till att presentera hur du kan använda maten för att utvecklas i dina fysiska prestationer.

Många lägger otaliga timmar på sin träning utan att ge kroppen rätt förutsättningar för att tillgodogöra sig densamma. Mat är både komplicerat och enkelt. Det är inte svårt att få till en bra grund i sin kost, samtidigt som det finns stora möjligheter för den som vill att använda mat och nutrition för att finstämma och trimma kroppens funktion. Jag tycker att författaren lyckas fånga detta på ett balanserat sätt. På ett relativt lättsmält sätt presenterar han dagens forskningsläge på ämnet idrottsnutrition och går djupt in utan att texten känns tung.

Det finns i dagsläget flera bra böcker om idrottsnutrition som baseras på forskning, så vad skiljer David Eks bok från mängden? Utan tvekan att den har en personlig vinkel. Författaren är själv närvarande i texten, vilket jag skulle påstå hör till ovanligheterna i texter med naturvetenskaplig bas. Hela boken känns fräsch och spännande, även för mig som redan läst flera böcker på ämnet.

Avslutningsvis finns i boken ett kapitel med ett antal recept som faktist är både relativt lättlagade, hälsosamma och frestande. Här samsas vegetariska burgare med lammjärpar, bars och smoothies i stil med dem jag själv gärna äter efter träningen. Dessutom ackompanjerade av snygga bilder.

Bokens layout är både snygg och lättläst, vilket avgör saken. Vill du grotta ned dig i idrottsnutrition utan att behöva vända dig till tunga fackböcker utan bilder, så ta på dig joggingskorna och spring till bokhandeln. Högsta betyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: