Vetefrallor med kross (Elinbullar)

I en liten svart och röd bok med tummade, gulblekta, och bitvis lösa, sidor i ett köksskåp i Rossön finns svärmors receptskatt. Jag vet inte om hon själv skulle kalla den lilla samlingen recept för skatt, men faktum är att många av recepten i den boken lagas om och om igen när vi samlas hela familjen inför en högtid – och många andra gånger på året såklart. Goda recept på mat vi alla längtar efter. Det är väl en receptskatt om något?

Den lilla boken innehåller ett recept på ett bröd som alltid tycks bli bra, som jag i mitt eget huvud kallar för Elin-bullar; de har väl blivit förknippade med svägerskan efter någon särskilt mysig helg tillsammans hos svärföräldrarna när hon bakat dem. Tillfället är glömt med känslan är kvar, och vem som står bakom receptet från början vet jag inte.

Varför jag inte bjudit på det här fantastiska brödreceptet förut? För att jag alltid tycks behöva modifiera det något för att få degen perfekt. Det är inget problem för den som är van i köket, men jag tänker mig att flera av er läsare som trillar in hit föredrar recept som faktiskt säger hur man ska göra; recept som man kan följa även utan år av erfarenhet i brödbakandets land. Därför har jag bakat det här brödet om och om igen och väntat på ett tillfälle när jag faktiskt haft huvudet med mig såpass att skriva ned de avvikelser jag gör från originalreceptet. Nu har dagen kommit och jag tror att om ni följer det här receptet kommer ni bli lika förälskade som jag. Frallor med kross som gör dem saftiga som tusan.

elinbullar 2

Elinbullar – Vetefrallor med kross

Krossblandningen ska kokas och sedan svalna, så tänk på att börja i tid!

4 dl vetekross, eller en blandning av olika sorters kross t ex vetekross, rågkross, kornkross, havrekross
10 dl vatten

1 pkt jäst (50 g)
5 dl (ljummet, 38 grader) vatten
1 msk rapsolja
1 msk joderat salt
3 dl grovt rågmjöl
10-12 dl vetemjöl (+ se till att ha extra till utbaket)

ev. ca 2 dl pumpafrön eller solrosfrön, kan uteslutas

(Bakplåtspapper om du behöver det)

 • Koka upp vetekross (eller annan kross) och vatten, sänk värmen och låt puttra på låg värme ca 20-30 minuter tills krosset sugit upp alla vätska. Ställ av från värmen och låt blandningen svalna i lugn och ro.
 • Smula jästen i degbunken och rör ut i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt det avsvalnade kokta krosset, rapsolja, salt, 10 dl vetemjöl, rågmjöl och eventuella frön och bearbeta degen ordentligt (i maskin ca 10 minuter). Degen ska vara ganska kladdig men inte för lös. Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl tills den har bra konsistens.
 • Låt degen jäsa upp, ca 45 minuter.
 • Mjöla bakbordet ordentligt med vetemjöl och häll ut  degen på bakbordet.
 • Utan att knåda, dela degen i två bitar och dra ut den till två längder.
 • Dela varje längd i 11-12 bitar och lägg med snittytan upp på klädda ugnsplåtar.
 • Låt jäsa ca 30 minuter.
 • Värm ugnen till 250 grader i god tid. Grädda bröden tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Låt svalna – och njut!

 

elinbullar 1

10 svar till ”Vetefrallor med kross (Elinbullar)”

 1. Ska det verkligen vara 1 msk salt? Stämmer det? Lät mycket.

  1. Ja det stämmer men du kan såklart testa att ta mindre om du vill. Mvh Annica

   1. Okej. Tack 🤗

 2. Ska det verkligen vara 1 msk salt? Stämmer det? Lät mycket.

  1. Tackar! 🤗

 3. Det här var kuligt: googlade nyss matbröd med havrekross och ditt kom upp. Blev till mig när det första jag såg var Rossön: jag är nämligen från grannbyn Backe! Men bor i Nora utanför Örebro. Jag ska bums baka Elinbullarna! Hälsningar från Katarina Knus (fd Byström)

  1. Hej! Vad kul! Rossön är vårt andra hem 🥰 och Elinbullarna är fortfarande en återkommande favorit! Bästa hälsningar Annica

 4. Det föll visst bort, vad bra att du kommenterade! Det ska ned i degen tillsammans med mjölet såklart 😁

 5. Vad händer med krosset ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: