Recension: Zeinas Green Kitchen – Gröna recept från hela världen

9789174249958

Titel: Zeinas Green Kitchen – Gröna recept från hela världen
Utgivning: 2019
Författare: Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom
Formgivare: Eva Wilsson

Förlag: Bonnier fakta
Antal sidor: 176
Kategori: Vegetarisk mat
Köpställen: CDON  Adlibris  Bokus.  

Jag har väntat på den här boken. Precis som vår välkända matbloggdrottning Zeina Mourtada skriver i inledningen till ”Zeinas Green Kitchen” så är det ibland svårt att hitta genuina ”gröna” recept i svenska kokböcker. Recept som inte försöker efterapa en välkänd kötträtt, utan istället låter vegetabilierna ta plats och komma till sin rätt med härliga kryddor och matiga kombinationer. Jag har själv drömt om att få kunskap om bra, vegetarisk mat med ursprung i länder där man har en större erfarenhet av att använda vegetabilier som huvudrätt. Gärna med lite andra kryddor än dem vi hittar i vårt svenska kök. I en svensk matkulturkontext står ofta köttet, fisken eller eventuellt äggen i fokus. Min erfarenhet säger mig också att man gärna gör ”vegetariska varianter” av svensk husmanskost när man vill dra ned på köttet. Den idén har absolut sin funktion och plats, för den som älskar sin husmanskost men ändå vill äta mindre kött. Själv längtar jag dock inte efter sojafärs när jag tänker vegetariskt, utan efter en riktigt god gryta, gratäng eller soppa som sveper iväg mig med sina smaker. Zeina har gjort ett bra jobb med att välja ut olika sorters rätter (soppor, grytor, biffar, risrätter osv) och även slängt in ett och annat underbart brödrecept, och det vattnas i munnen i skrivande stund.

Som kontrast till kokböcker som centrerar sig kring en viss matkultur, t ex vietnamesiskt etc, så finns här recept med inspiration från ett antal olika länder såsom Ungern, Eritrea, Vietnam, Libanon, Indien. Och det gillar jag! Jag får resa runt, utan att stanna för länge på varje plats! Jag kan också tryggt vända hem till de svenska maträtterna en sväng utan att stå med bagaget fullt av plötsligt oanvändbara matvaror. Ett problem jag erfar när jag försöker vidga mina mathorizonter är att de nya såserna, kryddorna och livsmedlen antingen är svåra att få tag på, eller ligger så långt ifrån andra maträtter jag lagar att de kommer stå oanvända i kylen och till sist bli kastade om jag inte lagar samma rätt tusen gånger. Jag tycker att ingredienslistorna i den här kokboken är fullt rimlig i det avseendet. Det finns inslag av kryddor eller livsmedel som inte finns på ”min” mataffär, men de är få och går ofta enligt receptet att utesluta. Övriga är såna med lång lagringstid och som används i flera recept vilket ökar chansen att jag ska hinna använda dem. Med ett hyffsat generöst kryddskåp, några vanliga basvaror som oljor, vinäger, socker etc, och ett besök till grönsaksavdelningen så går det att laga de allra flesta recept utan att ha tio burkar med olika såser i skafferiet som sedan inte kan användas till något annat. Vad sägs om en ungersk blomkålssoppa serverat med ett härligt fluffigt lepinjabröd direkt ur ugnen, eller en gryta med sötpotatis och jordnötssmör? Kanske en härlig linssoppa eller varför inte ett nytt sätt att krydda din vitkålssallad? Jag har redan hittat favoriter som jag kommer att återkomma till, och fortsätter samtidigt att beta av nya recept på veckomenyerna. Matglädje är vad jag känner. Den här boken har hjälpt mig att väcka inspirationen i köket, och det är väl ett betyg godare än något.

För att nämna någon form av kritik eller ge ett medskick så har jag när jag provlagat en del av recepten upplevt kryddningen något tillbakadragen, och jag har tagit mig friheten att tillsätta både syra, socker, och buljong till en del rätter. Den ungerska blomkålssoppan fick kryddas upp och serveras mixad istället för med hela broccolibuketter för att höja smaken, men blev då mycket omtyckt tillsammans med det underbara brödet Lepinja. Kokosmjölksgrytan fick kryddas upp för att skapa ett större djup i smakerna. För en någorlunda van matlagare är detta kanske inget problem, och smaken är ju som bekant delad – kanske faller kryddningen dig precis i smaken, om inte så gasar du bara på lite extra i slutet som jag gjort. För mig personligen handlar sökandet efter en bra kokbok mycket om att hitta inspirerande, bra grundrecept som kan hjälpa mig att göra vardagens middagar lite mer spännande utan – och den här boken kommer jag att arbeta mig igenom med stor glädje!

Ibland är det också skönt med en kokbok som inte gör anspråk på att förklara livets mening för dig, utan nöjer sig med att vara en riktigt bra receptbok. Även om jag gillar att läsa om människor matfilosofi och hur de tänker kring hälsosamt/grönt/miljösmart/whatever ätande då och då, så kan det också lägga ett lager färg över en bok som tar fokus från själva matlagning, och kanske är det också förenat med pekpinnar, ”feltolkad” vetenskap, eller något annat som kan ge läsaren en obehanglig känsla.  Zeinas bok inleds med en hyllning till maten och till hennes mamma, och sedan får vi sätta oss till bords! En inbjudan jag gärna tackar ja till.

Som för det mesta är fallet med Bonnier Faktas böcker är layout, format, känsla och foto helt tillfredställande och inbjudande. En bra kokbok har foto på varje rätt och det har även Zeinas Green Kitchen. Slutligen vill jag tacka Bonnier Fakta för recensionsexemplar – och Zeina för en fantastiskt vän i köket. Tack för den här receptskatten, jag ska vårda den ömt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: