Uppdaterade Köttguiden – en guide för mer hållbara val

fårkött
Viltkött är ett hållbart val när det ska serveras kött.

WWF har uppdaterat sin Köttguide!

Köttguiden från WWF har funnits ett tag och är ett väldigt bra hjälpmedel för dig som vill äta mer hållbart. Där finns nämligen lättförstådd, samlad information om hur olika proteinkällor (kött, ägg, ost osv.) påverkar olika hållbarhetsfaktorer. Som du säkert läst (och kanske blivit förvirrad över) så handlar hållbara matval inte bara om koldioxidutsläpp och klimatpåverkan, utan man bör också ta hänsyn till hur djuren behandlas, hur den biologiska mångfalden påverkas, hur mycket bekämpningsmedel som används och om man har ett ansvarsfullt sätt att använda antibiotika. Alla dessa faktorer är såklart väldigt svåra att hålla koll på som konsument, men Köttguiden är en väldigt bra hjälp för att privatpersoner ska kunna göra medvetna val. Under min utbildning har jag studerat en hel del om mat och hållbarhet och jag tycker att Köttguiden på ett bra sätt sammanfattar det man behöver tänka på när det handlar om proteinkällor.

Som WWF själva skriver om i Köttguiden är den baserad på forskning och regelverk i olika länder. Det förekommer att företag själva ställer högre krav än vad regelverken säger, och att produkten i butik är ”bättre” än vad bedömningen i Köttguiden säger. Ställ gärna frågor till din producent och ta reda på mer! Men för den som inte har möjlighet, kunskap eller access till sån information kan jag varmt rekommendera denna guide!

Läs den! Bli vän med den! Det är nämligen den här typen av förändringar vi alla kan göra i vardagen för att påverka den miljö- och klimatkris vi är inne i.

Klicka här för att läsa Köttguiden eller läs mer på WWFs hemsida om Köttguiden. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: