”En plats på menyn” vann pris

Så väldigt glad jag blev när jag för andra gången vann pris för ett av mina forskningsfotografier, ”En plats på menyn”. Läs om det och se de andra fotografierna som fick pris av i MAXQDAs årliga fototävling ”Picture your research”.

Att vara ute på fält är helt klart en av de roligaste aktiviteterna som hör till min forskning. Jag har en tendens till att känna mig lite blyg i nya sammanhang, men jag upplever en trygghet i min roll som forskare. Att få sätta fokus på deltagarna, höra dem berätta om sitt arbete, sitt liv och sina resonemang, det är en tydlig roll, om än full av ansvar. Kanske kan det uppmuntra någon där ute som känner sig lite osäker inför att ge sig ut på fält? Testa! Kasta dig ut! Det ger minnen för livet – förutom att det faktiskt bygger grunden till din forskning.

Nu är det ett tag sedan jag var ute på fält. Covid-19 har gjort det svårare och satt käppar i hjulen för många, inklusive mig. I flera år har jag försökt få möjlighet att besöka en specifik restaurang, men ännu inte nått i mål pga restriktionerna.

Just nu arbetar jag med att analysera några intervjuer inför en artikel som utgår från producenternas perspektiv. Hur kommer det sig att dessa småskaliga producenter och mathantverkare väljer att arbeta med okonventionella metoder i en tuff marknad, trots det arbete och slit det innebär? Att arbeta direkt med gourmetrestauranger kan vara ett sätt att få bättre lönsamhet i arbetet, men när jag pratar med producenterna är det tydligt att det finns värden bortom den ekonomiska lönsamheten som är viktiga, och den berättelsen är viktig att berätta.

Jag tänker på mitt eget val att utbilda mig till dietist. Visst hade jag en önskan om att få en utbildning som kunde ge mig ett yrke med en bra lön – men jag visste också att enligt rådande löneläge så lönade det sig inte ekonomiskt att utbilda sig till dietist. Det var inte det som drev mig – det var passionen för mat. Vad är det som driver de småskaliga producenterna?

För vissa handlar livsmedelsförädlingen såklart om att hitta ett sätt att få bättre lönsamhet i sina produkter. Det går inte att bortse ifrån att det är en viktig faktor även i mitt material. Men i botten av detta finns det en anledning till att man ens gav sig in i branschen från början, och den tycks handla om livsstil och meningsfullhet i olika grad. Stay tuned om du är lika nyfiken som jag!

I dagsläget väntar vi också på svar om publicering av en artikel som med hjälp av GIS-analys undersöker hur restauranger spridit sig rent geografiskt i Sverige under de senaste åren, och vilka samband det finns mellan restaurangernas lokalisering och övriga verksamheter såsom livsmedelsförädlande företag och turistnäring.

Kommer såklart att uppdatera här när den blir publicerad.

Ta hand om er!

Annica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: