Havrekakor med jordnötter och banan

Äntligen är våren här, jag väntar bara på att få sätta ut åtminstone kålplantorna i växthuset i väntan på utplantering – vardagsrummet är nämligen överfullt av små och större kålplantor. Liksom köksbordet, alla fönster…

Även om vinterutflykter också är mysiga, så tycker jag det känns så mycket lättare att ta med barnen på en enkel utflykt på sommarhalvåret. Bara packa med något att äta och dricka i en väska och dra till en lekpark eller bara skutta ut i skogen. Här i Ångermanland där snön ofta ligger djup i skogen på vintrarna så ger sommarhalvåret en mycket större möjlighet att röra sig fritt i skog och mark. Något annat som jag alltid försöker komma ihåg är att ta med mitt första-hjälpen kit i väskan. Man vet aldrig när olyckor, stora som små, är framme. Jag har fått användning för det många gånger när någon fått ett sår, eller skräp i ögat. Nu när pollensäsongen är igång åker jag ingenstans utan ögondropparna.

Fika är en viktig dela utelivet, både för att få energi, och för att det i sig är en trevlig aktivitet att ha som ”mål”. Imorse när det planerades för utflykt blev jag sugen på en rustik havrekaka med jordnötter, så jag tänkte ut ett recept med jordnötter, jordnötssmör, banan och havre. Och de fick högsta poäng av barnen! Perfekta utflyktskakor eftersom de är både energi- och näringsrika. Genom att byta ut smöret i klassiska recept mot mosad banan och jordnötssmör får vi bättre fettkvalitet, samtidigt som bananen håller ihop smeten. Visste du att jordnöten är relativt proteinrik? Kanske beror det på att den egentligen är en baljväxt – bönor, ärter och linser är ju som bekant goda proteinkällor från växtriket. Havregryn är förresten en favorit hos mig sedan länge, med mag-vänliga fibrer och en balanserad sammansättning av fett, protein och kolhydrater som jag tycker bidrar till en jämn energi och bra mättnad. Och smaken! Det är ju den vi bygger på i dessa havrekakor.

Idag packar vi ned några i ryggsäcken och beger oss till en lekpark med barnen.

Havrekakor som bakas med banan får en krispig yta och ett något mjukare inre. De hela jordnötterna ger extra crunch.

Havrekakor med jordnötter och banan

Ett näringsrikt recept på havrekakor med hälsosamma fetter och låg mängd tillsatt socker. Passar bra på vandringen, utflykten, som trevligt mellanmål eller kanske som frukost.

ca 16 st

4 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker, alternativt 1 krm vaniljpulver
1,5 dl salta jordnötter
1-1,5 mogna bananer, beroende på storlek (ca 150 g)
1 dl jordnötssmör, crunchy
2 ägg

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Mosa bananen.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt den mosade bananen, jordnötssmör och ägg. Blanda till en jämn smet.
  • Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Forma små bollar och platta ut dem till kakor, ca 1 cm tjocka (smeten är ganska kladdig).
  • Grädda kakorna i ugnen på 200 grader, 15-20 minuter, tills de fått fin färg. Vädra gärna ut fukten ur ugnen några gånger mot slutet när kakorna börjat få färg.
  • Låt svalna på galler.

Hoppas de ska smaka! Berätta gärna i kommentarsfältet vad du tyckte om receptet.

Energi- och näringsinnehåll per kaka (16 kakor)

150 kcal
5,2 g protein (14 E%)
14,3 g kolhydrater (40 E%)
Fett: 8 g (46 E%)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: