om dietistannica.com

cropped-img_17711.jpgVälkommen till en blogg om livet, hälsan och framförallt: maten vi äter. Jag som skriver den här bloggen heter Annica Långvall och är dietist och doktorand i Kost- och Måltidsvetenskap, Umeå Universitet. Den här bloggen startade 2011 och handlar om mina tankar om mat, hälsa, träning, odling, livet och om mitt jobb som doktorand. Just nu är bloggen inte så aktiv, du kan istället följa mig på instagram @dietistannica om du vill interagera med mig.

Vem är Annica?
Jag heter Annica Långvall och är legitimerad dietist, doktorand i Kost- och måltidsvetenskap och har tidigare jobbat som med att föreläsa, som kock och butikssäljare, fota mat, komponera recept och menyer, och som administrativ dietist. Du ser mig kanske också i något reportage om mat, nutrition, hälsa eller forskning. Förutom min grundutbildning som dietist är jag vidareutbildad på masterprogrammet i nutrition, och forskar nu inom det samhällsvetenskapliga fältet, mer bestämt på lokalproducerad/småskaligt producerad mat, restaurangmat och hållbarhet. Utöver detta är jag engagerad i Centerpartiet i Örnsköldsvik. Där driver jag gärna frågor som rör människors vardag kopplat till friluftsliv, jämställdhet, mat- och livsmedel och miljö/klimat.

Jag tycker att mat är jätteviktigt. Den finns ju med, eller borde finnas med, i alla skeenden i livet. Maten är en viktig glädjekälla, en nödvändig energikälla, och också en viktig pelare i den globala folkhälsan. Jag har i grunden ett stort intresse för matlagning, bakning – och att äta mat såklart. Med åren har intresset utvecklats och just nu brinner jag för att göra våra matvanor lite mer hållbara.

Utbildning och yrkeserfarenhet
Genom min utbildning och erfarenhet har jag spetskompetens inom kost, nutrition och hälsa. Med en gymnasial språkutbildning, ett helt liv med intresse för kommunikation och språk samt kurser och universitetsutbildningar i samtalsmetodik, marknadsföring i sociala medier, hälsokommunikation, pedagogik och lärande har jag också god kunskap och erfarenhet av att kommunicera hälsobudskap med olika målgrupper, i tal, skrift och undervisning. Jag har även flera års erfarenhet av menyplanering för olika organisationer och företag.

Vad är Dietistannica.com?

Här hittar du framförallt hälsosamma recept tillsammans med tips, kostråd och information om mat och näringslära, blandat med mina matminnen, tankar och filosofier kring mat och det samhälle som cirkulerar kring detta. Jag vill inspirera och hjälpa dig att göra praktik av kostråden – hur går man tillväga för att laga och äta gott och hälsosamt? Som ett plus i kanten hittar du även recensioner av utvalda kokböcker och böcker om mat och hälsa.

Välkommen in till mitt krypin, där jag skriver om min passion – mat!

Fotografier och material i bloggen
Alla fotografier i bloggen är tagna av mig om inget annat anges. Hör av dig om du vill använda dem i något sammanhang.

Reklam i bloggen och samarbeten
Alla åsikter och tankar i bloggen är mina egna och du som läsare kan lita på att de inte kommer att påverkas av eventuella samarbeten. I enlighet med lagstiftning kommer alla eventuella samarbeten med företag att annonsmärkas. Ett exempel på sådan märkning är ”INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONS/AFFILIATELÄNK”. Ibland nämner jag vissa varumärken utan att inläggen är annonsmärkta – och då är det helt enkelt för att jag gillar produkten i fråga.

Kontakt
annicalangvall@gmail.com
0722338267 (lämna gärna ett meddelande om jag inte svarar)

Gilla gärna bloggen på facebook på facebook.com/dietistannica

eller häng med på instagram @dietistannica

12 svar till ”om dietistannica.com”

 1. Ny i denna bloggportal så jag söker lite bland mina intressen. Din blogg verkar intressant och den ska jag allt följa/ kram

  1. Hej! Vad roligt att du tycker det, välkommen! 😀

   1. Varmt tack för det 🙂 Lider själv av typ IBS-besvär och tål inte med all mat. Kul att se vad du skriver om det osv. /kram

   2. Ok! Jag skriver inte så mycket om kostbehandling vid olika sjukdomar, utan mer om hälsosam mat som förebygger sjukdomae kan man säga. Men har du kollat in FODMAP? Det är en väldigt bra kostbehandling för just IBS, finns bra böcker och kokböcker om det, tex av dietist Sofia Antonsen som du skulle kunna kolla in.

   3. Ja men inget för mig 🙂 Vill ändå följa dig och se vad du har för spännande recept och så vidare. En dietist sa att jag var SABA-resistant. Spelar roll här för mat gillar jag 🙂 /kram

 2. verkligen inspirerande att läsa dina recept och komentarer. Lätta att följa och ger ideer till egna roliga kreationer.

  1. Var roligt, det är precis som det ska vara – idéer som inspirerar som du sedan kan göra något eget av 🙂

 3. Hej!
  Gillar o läsa din blogg, tänkte passa på o fråga har nyligen fyllt 40 o fått högt blodtryck o medicin för detta o även höga blodfetter. Vad jag undrar e, jag har läst på nätet om DASH dieten som ska sänks blodtrycket, har du hört ngt om detta?

  1. Hej! Vad roligt att du gillar bloggen!

   DASH står för Dietary Approach to Stop Hypertension, och har visats kunna sänka blodtrycket. Nu har jag inte min ”nutritionsbibel” framför mig men i korta drag vill jag minnas att det handlar om en kost med mycket grönsaker, lite fett och lite salt där man såklart undviker eller minskar intaget av mat och livsmedel som inte är gynnsamma för hälsan, såsom sockersötade produkter, mättat fett etc. Både hälsosam mat och motion är ju viktigt och DASH kan vara effektivt. Eftersom jag själv inte arbetar med att behandla dessa sjukdomar så vet jag inte hur mycket denna diet används men jag tycker att man ska undersöka alla metoder som finns att tillgå för att kunna må bättre genom hälsosam kost och träning, för att kunna undvika medicinering så mycket som möjligt.

   Har du möjlighet att få träffa en dietist på din hälsocentral kanske, och diskutera saken? Beroende på hur dina vanor ser ut idag så kan ju även mindre förändringar ge en positiv hälsoeffekt.

   Vänliga hälsningar
   Annica

 4. Vore skoj att ha ett slags samarbete med dig…gillar din blogg..hittade den nyss=) Hör av dig om du blir nyfiken….mvh Natasha

 5. Hej vet ej om vi kommit rätt men då mat och träning är din stora passion så provar vi. Vi är ett par som just har reda på att att vi är gravida i vecka 8.

  Som sagt om du har koll på graviditeter vet jag ej men du verkar ha sunda ideer och vara skärpt så har du några tips både vad gäller mat & träning för gravida så tar vi tacksamt emot.

  Mvh Erik o Maria

  1. Hej! För det första, STORT grattis till er, så fantastiskt det måste kännas. Ni har kommit rätt, dietister ger rådgivning om mat även till gravida. Genom att äta rätt och motionera kan man ge sitt barn de bästa förutsättningarna till att bli frisk, och dessutom själv må bra under graviditeten.

   När man är gravid finns det några saker som är speciellt viktigt att tänka på . På den här länken finns en broschyr med samlad information till dig som är gravid. Jag rekommenderar er att läsa den noga och spara den så att ni kan känna er trygga med maten under graviditeten. Skriv gärna till mig igen om det är några frågor som ni inte får svar på!

   I stora drag handlar det om att äta en varierad kost med mat från alla kostcirkelns delar, så att mamma och barn får alla vitaminer och mineraler som behövs, och den energi det krävs för att växa. Man behöver dock inte äta för två, i broschyren finns det exempel på hur mycket mer mat man behöver, utöver sitt vanliga behov, i olika stadier av graviditeten. Det är viktigt att undvika alkohol och vara försiktig med kosttillskott och örtprodukter av olika slag.

   Träning under graviditet är inte mitt expertområde, men några enkla riktmärken kan jag ge er:
   Att röra på sig under graviditeten är viktigt. Motion är en grundsten för hälsa, och det gäller även när man har en liten knodd i magen. Sedan får man anpassa träningen efter vad som känns bra. Om man inte tränat innan graviditeten kan man prata med sin barnmorska. Sedan gäller det att börja lugnt och lyssna på sin kropp. Man brukar avråda från idrotter där det finns risk för fall, sparkar eller stötar mot magen, till exempel boxning, klättring. Prata gärna mer med er barnmorska om detta.

   Hoppas ni blev lite klokare, och som sagt är ni välkomna tillbaka om ni undrar något!

   STORT grattis och lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: